Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Annandagsmorgon från Mårbacka

Publicerat onsdag 12 april kl 12.22
Hör hela programmet från Mårbacka
(70 min)
Mårbacka minnesgård. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
1 av 9
Mårbacka minnesgård. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon ler och visar pocketbok framför vit bokhylla
2 av 9
Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor fick Mårbackapriset för att hon håller Selma Lagerlöfs författarskap levande Foto: Hedvig Nilsson
Anna_Lena Sonesson berättar att ¨Selma Lagerlöf åt väldigt mycket grönsaker som hon även odlade i sin trädgård.
3 av 9
Anna_Lena Sonesson berättar att ¨Selma Lagerlöf åt väldigt mycket grönsaker som hon även odlade i sin trädgård. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio
Böcker
4 av 9
Flera av Selma Lagerlöfs romaner har kommit ut i nyutgåva, och Gösta berling har blivit bilderbok för barn. Foto: Hedvig Nilsson
scen med skådespelare
5 av 9
Uppsala stadsteater repeterar Löwensköldska trilogin av Selma Lagerlöf
Skådespelarna på Västanå teater har en glasspaus. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
6 av 9
Skådespelarna på Västanå pausar med glass mellan manusgenomgångarna. Foto: Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
scen ur Nils Holgersson.
7 av 9
Thomas Åhnstran och Adriana Savin i Nils Holgersson i Västanå teaters tappning. Foto: Per Hardestam.
Greta Garbo
8 av 9
I stumfilmen Gösta Berlings saga fick Greta Garbo sitt internationella genombrott Foto: TT Bild
Porträtt av Selma Lagerlöf. Foto: Scanpix
9 av 9
Selma Lagerlöf. Foto: Scanpix

På annandagsmorgonen sände P4 Värmland direkt i grannkanalen P1, från Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka i östra Ämtervik.

Selma Lagerlöf är ständigt aktuell. I år har flera av hennes romaner kommit ut i nyupplaga och Löwensköldska trilogin spelas på två helt olika scener. Västanå teater följer upp fjolårets publikrekord, och på Uppsala stadsteater spelas hela Löwensköldska trilogin i en och samma föreställning, med premiär den 26 april.

- Den största tjänst vi kan göra oss själva, det är att lyssna på Selma, tycker regissören Anna Azcárate.

Att Västanå teater, som spelat Selma sen 1992, nu får konkurrens ser regissören Leif Stinnerbom inga problem med:

- Jag tror att det bara är bra att Selma kommer i ropet, för hon är en fantastisk författare och får man smak på Selma vill man ha mer. Jag tror vi kommer dra åt varann, säger Leif Stinnerbom.

I programmet medverkar också Mårbackapristagaren Ebba Witt-Brattström, som är i färd med att skriva klart sin nya bok "Kulturkvinnan och andra texter", där Selma Lagerlöf får en framträdande roll. Litteraturprofessorn vill särskilt framhålla ett feministiskt budskap i Selmas böcker.

- Se bara på Gösta Berlings saga, det är ju en superfeministisk plott egentligen! säger Ebba Witt-Brattström.

Temat på Mårbacka 2017 är Selma och filmen. I år är det 100 år sen Tösen från Stormyrtorpet gick upp på bioduken - den första filmatiseringen av Selmas verk som kom att följas av många fler i det som brukar kallas svensk films guldålder: stumfilmsepoken. Än idag är Selma Lagerlöf en av Sveriges mest filmatiserade författare.

Minnesgården Mårbacka har i flera år tappat besökare, och ett försök att locka folk är att arrangera spökvisningar. Enligt guiden Lena Larsson sker mycket oförklarligt på gården, men framför allt är det i Selmas böcker som det spökas. Just det har litteraturvetaren Sofia Wijkmark forskat på:

- Hon skrev väldigt mycket skräck, dels renodlade spökberättelser men element av skräck och övernaturligheter finns genomgående, säger Sofia Wijkmark.

En guidad tur i Selmas trädgård med Mårbackas trädgårdsmästare Anna-Lena Sonesson hanns också med, och så bakade vi bröd på skrädmjöl med hjälp av Eden Mengisteab från Eritrea.

Programmet gjordes av Hedvig Nilsson och Malin Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".