Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter förlossningen - många mammor lämnas i sticket av vården

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 16.32
"Man kan känna sig väldigt utelämnad"
(5:46 min)
mamma med bebis
Anna med sin tredagarsbebis. Familjen stannade ett dygn på patienthotellet efter förlossningen. Foto: Annika Ström

Landstingen brister när det gäller eftervården av nyblivna mammor. Det visar Socialstyrelsens kartläggning av förlossningsvården.

- Vi ser att uppföljningen och stödet behöver förbättras i hela landet, säger Socialstyrelsens utredare Emma Lindgren.

Många sjukhus tillämpar numera tidig hemgång. Vårdtiderna på BB har sjunkit till under två dygn i genomsnitt, enligt socialstyrelsens statistik från 2015:

- Den här första tiden efter förlossningen är en väldigt skör och känslig period för många nyblivna föräldrar och då är det viktigt att man fångar upp de kvinnor som behöver vård och stöd. Man behöver säkerställa att det finns tid för vila och återhämtning, säger Emma Lindgren.

Socialstyrelsens kartläggning visar stora regionala skillnader i eftervården. Knappt två tredjedelar av sjukhusen saknar till exempel rutiner för att upptäcka psykisk ohälsa hos nyblivna mammor. Ett annat problem är bristen på familjerum:

- Vi bedömer att vården behöver organiseras så föräldrar och barn får möjlighet att vara tillsammans, säger Emma Lindgren.

När det gäller kvinnors hälsa efter förlossning följs de nyförlösta i Värmland upp med ett telefonsamtal efter några dagar, och ett besök på Mödrahälsovården efter 6 - 12 veckor. Det räcker inte, anser Emma Lindgren:

- Det är för lång tid efter förlossningen, säger hon.

Det finns en risk med det här glappet eftersom många går hem från sjukhuset innan amningen kommit igång. För att amningen ska fungera är det jätteviktigt att man har tillgång till stöd och hjälp"

Anna Larsson fick sitt andra barn i söndags. Hon stannade i ett dygn på patienthotellet i Karlstad:

- De har en sextimmars regel på sjukhuset, där de gör en undersökning efter 6 timmar och är det inga komplikationer får man åka hem. Men lösningen med patienthotellet tycker jag är väldigt bra för då är man ändå kvar på sjukhuset.

Den här gången kände hon sig lugnare:

- Nu är ju jag omföderska, så nu vet jag lite mer. Men första gången är man väldigt utelämnad. Som amningen, det är ett helt kapitel för sig, man vet inte alls vad det innebär, säger Anna Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".