Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad sysselsättning i Norge

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 09.49
"Oroande utveckling"
(2:09 min)
jobb
1 av 2
Foto: TT
Kvinna på balkong
2 av 2
"Oroande", tycker chefekonom Kjersti Haugland på DNB, om den sjunkande sysselsättningsnivån i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Ekonomin i Europa återhämtar sig sakta och allt fler får jobb. Men Norge skiljer ut sig som ett land där sysselsättningsnivån faller, visar ny statistik.

Under 2016 var Norge det land som hade den största nedgången av sysselsättningsnivån bland de 35 medlemmarna i OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

De flesta jämförbara länder har fått fler i jobb på sistone, men i Norge har andelen vuxna som står utanför arbetsmarknaden ökat, sakta men stadigt, ända sedan finanskrisen.

– Tendensen är negativ, till skillnad från i väldigt många andra länder. Det är en oroande utveckling, säger chefsekonomen på banken DNB, Kjersti Haugland, till Ekot.

Sedan 2014 har Sverige haft en högre sysselsättningsnivå än Norge. I slutet av 2016 var det drygt 76 procent av svenskarna i arbetsför ålder som hade jobb, mot knappt 74 procent av norrmännen, enligt OECD:s statistik.

Kjersti Haugland ser det som särskilt oroande att sysselsättningen går ner mest bland norska män mellan 25 och 54 år, det som OECD kallar "prime working age". Chefsekonomen pekar på att en stor arbetskraftsinvandring från Östeuropa har gett en tuffare konkurrens om mindre kvalificerade jobb i Norge.

– Just den här hårdare konkurrensen om lågkvalificerade jobb kan nog ha bidragit till att flera har blivit skrämda ut från arbetslivet.

Oljekrisen i Norge har gett både ökad arbetslöshet och en viss ökning av sjuktalen, enligt Kjersti Haugland. Ändå anser hon att det saknas tydliga undersökningar av var alla de som lämnar norskt arbetsliv faktiskt tar vägen.

Den minskande sysselsättningen, dess orsaker och möjliga lösningar, lär bli en politiskt tung fråga inför det norska valet den 11 september.

Island är det OECD-land som i särklass störst andel av befolkningen i jobb; över 87 procent, enligt den nya statistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".