Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

IPN-viruset kommer ifrån Vänern

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 09.12
SVA: "Vi vet inte hur aggresivt viruset är"
(4:26 min)
Lax påverkad av IPN- virus med blödningar i tarmen och kraftig kärlteckning på levern hos ung laxfisk.
1 av 2
Lax påverkad av IPN- virus med blödningar i tarmen och kraftig kärlteckning på levern hos ung laxfisk. Foto: Anders Alfjorden SVA
Normal lax.
2 av 2
Normal lax. Foto: Charlotte Axén SVA

Den virussmittade fisk som påträffats vid laxfällan i Forshaga är en vild Gullspångsöring. Det här innebär att smittan har sitt ursprung i Vänern då fisken inte har haft någon kontakt med en odling.

Det som gör saken än mer allvarlig är att viruset är en helt okänd variant av IPN-viruset.

– Med tanke på att vi inte vet än om viruset är aggressivt så känns situationen ganska allvarlig. Är det ett aggressivt  virus och vi inte agerar så kan vi påverka stora delar av de vilda fiskbestånden, säger Charlotte  Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt.

SVA kommer nu att börja odla av det funna IPN-viruset och sedan kommer virusets genuppsättning att analyseras.

 – Det här viruset är så pass skilt från de IPN-virus vi känner till så det går inte att avgöra hur pass snällt eller elakt det är, säger Charlotte Axén.

Infektionsförsök måste göras för att kunna fastställa hur aggressivt viruset är, och det försöket har inte SVA pengar till idag. De pengarna måste sökas speciellt för ändamålet från andra instanser. Att få ihop pengar och göra försöken kan ta in på nästa år.

– Vi får inga statliga anslag för att analysera vild fisk. Men det är viktigt att göra det här arbetet för det säger oss mycket om hur spridningsrisken och konsekvenserna av viruset blir, förklarar Charlotte Axén.

En teori som SVA har är att ål som körs upp till Vänern kan vara en smittkälla.

– Det är en känd smittvektor, säger Charlotte Axén.

Just ålen som smittkälla är något som även fiskansvarige på Fortum Marco Blixt har funderat över.

 – Man lyfter ju ål som fångas på frivillig väg i Olidan nedanför kraftverket och transporterar upp den till Vänern okontrollerad vad gäller smitta. Det här stoppades 2003 på grund av att den hade IPN. Men sedan återupptogs det här 2012.

Fortum planterar också in ål och är skyldiga till det, men den är rigoröst kontrollerad och kommer från karantänanläggningar, berättar Marco Blixt.

Smittad fisk med IPN-virus är enligt Jordbruksverket helt ofarlig för människan att äta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".