Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skutberget kan få ett eget Mumindalen

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 13.08
Mats Ahrén: En jättestor möjlighet även för friluftsområdet
(6:10 min)
Gruppbild från en muminvärld. Foto: Pressbild
1 av 3
Foto: Pressbild
Johanna Larsson (M), Per Samuel Nisser (M) och Linda Larsson (S). Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
2 av 3
Johanna Larsson (M), Per Samuel Nisser (M) och Linda Larsson (S) deltog när planen för Skutbergets framtid presenterades idag. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén och kommundirektör Ulf Nyqvist. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
3 av 3
Kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén och kommundirektör Ulf Nyqvist. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Om planen går i lås kommer finska Muminvärlden att öppna en temapark vid Skutberget i Karlstad. Det framkom när Karlstads kommun presenterade sin plan för friluftsområdet.

Det finska företaget Muminvärlden är intresserat av att öppna en ny temapark i Sverige. Karlstads kommun hoppas att det blir på Skutberget i Karlstad.

Om satsningen blir av handlar det om en investering på 200 miljoner kronor.

– Om det blir verklighet är det en viktig investering inte bara för Karlstad utan för hela Sverige, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Karlstads kommun har företaget varit och tittat på flera platser i Norden och är bland annat intresserade av Karlstad. Det handlar om den del av Skutberget som sedan tidigare är utpekad i kommunens översiktsplan som en lämplig plats för en upplevelseanläggning.

– Fantastiskt med ett unikt besöksmål som lockar både barnfamiljer och internationella turister vilken även innebär nya jobb. Äntligen kan vi också ge besked om en ny serviceanläggning för Skutbergets vardagsbesökare, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

Målgruppen för temaparken är främst barnfamiljer men även vuxna från Asien där muminfigurerna är väldigt populära.

– Karlstad har ett bra läge mellan Stockholm-Oslo-Göteborg och har ett stort upptagningsområde. Det vore fantastiskt att få hit Mumindalen och det kompletterar värderingar som kommunen står för: Inkluderande, ickevåld, mångfald och att vara snäll, säger kommundirektör Ulf Nyqvist.

För att investeringen ska bli av krävs en del ytterligare arbete och kontakter med olika intressenter och myndigheter. Om allt går enligt planerna kan parken stå klar 2020.

Idag finns Muminvärlden bara på en plats och det är i Nådendal i Finland.

När det gäller kommunen övriga planer för området sägs:

  • Området för motion, bad, frilufts- och naturliv kommer att finnas kvar och ska utvecklas.
  • Planer på ny servicebyggnad för gäster och kanske ett kallbadhus.
  • Investera 1,8 miljoner i friluftsliv riktad till barn och ungdom.
  • Motionsspåren ska rustas upp för två miljoner kronor.

– Vår nämnd har avsatt fyra miljoner för att utveckla området. Funktionen som idag finns i motionscentralen kommer att finnas kvar, fast i en annan byggnad och på en annan plats, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".