Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen om Kevinfallet: Förhör med barn annorlunda idag

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 08.39
Mats Nyhlén, Polisen: Vi försöker utveckla vårt arbetssätt
(3:39 min)
Polisskylt på vägg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

DN:s granskning av Kevinfallet har visat på flera brister när det gäller hur barn ska förhöras. Polisen har nu i ett skriftligt uttalande försvarat hur man arbetade för 20 år sedan.

Polisens utredning av mordet på 4-årige Kevin gav vid handen att han misshandlades till döds av två andra barn i Arvika, i augusti 1998. Barnen ska ha blivit osams om en fiskelek och Kevin kvävdes av en pinne som pressades mot hans hals. Sedan släpade barnen hans kropp ner till Kyrkviken.

Nu har DN granskat utredningen och funnit vad man menar är brister i hur barn misstänkta för brott ska förhöras. Bland annat skriver DN att:

  • De två pojkarna på fem och sju år pressades vid 31 förhör utan att få något juridiskt biträde.
  • Erkännandena spelades aldrig in när de väl kom.
  • Barnen ska ha hotats med att de inte fick åka hem förrän de svarat på frågorna, och ha pressats hårt för att svara på frågor.
  • Barnen lockades med läsk under förhören.

Polisen har idag i ett uttalande försvarat hur utredningen sköttes.

– Metoder och rutiner vid förhör med barn ser helt annorlunda ut år 2017 jämfört med 20 år bakåt i tiden, säger Mats Nylén, kommunikationschef på Polisregion Bergslagen till P4 Värmland.

Metoder och rutiner vid förhör med barn ser helt annorlunda ut år 2017 jämfört med 20 år bakåt i tiden"

Enligt Mats Nylén går det inte att jämföra gamla arbetsmetoder med nya och mycket har hänt.

– Polisen utvecklar och förfinar fortlöpande arbetsmetoder och att vi nuförtiden arbetar med hjälp av Barnahus. Där finns olika professioner på samma plats så att samtal med drabbade barn ska göras vid ett och samma tillfälle. Det som kritiseras i Kevinfallet är att det uppenbarligen hölls många förhör, säger Mats Nyhlén.

Han påminner också än en gång om att det gått 20 år:

– Det är lätt att ha åsikter 20 år senare, men jag har ingen närmare kännedom om hur man bedrev arbetet på den tiden?

Men vad tänker du när du hör att frågorna påstås ha varit ledande och att pojkarna belönades med godis vid rätt svar under förhören?

– Det förstår väl till och med jag att förhör självklart ska vara opåverkade. Svaren ska komma så naturligt som möjlig från de som man pratar med. Så det tycker jag låter väldigt konstigt. Men jag kan inte kommentera det närmare eftersom jag inte har jobbat med utredningen, säger Mats Nyhlén.

Finns det anledning att öppna utredningen igen?

– Vad jag förstår går det inte att agera på ett sådant sätt för eventuella felaktigheter som polisanställda har gjort är ju antagligen preskriberade för många år sedan. Felaktiga rutiner är troligtvis tillrättalagda och förädlade. Ur det perspektivet är det väl svårt att granska det här, säger Mats Nyhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".