Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S säger ja till moské

Publicerat onsdag 3 maj kl 06.00
Linda Larsson, kommunalråd: "Viktigt med likabehandling"
(1:05 min)
Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Linda Larsson (S), oppositionens kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Mycket talar nu för att det blir en moské på Rud i Karlstad. Socialdemokraterna har bestämt sig för att säga ja till förslaget.

I juni är det tänkt att Karlstads kommun ska säga ja eller nej till islamiska kulturföreningens önskan att få bygga en moské på stadsdelen Rud. Frågan är omdebatterad och splittrar såväl Karlstadsborna och politikerna. 

Socialdemokraterna har nu diskuterat frågan och enligt Linda Larsson kommit fram till att partiet är positivt till moskébygget.

– Vi tycker det är viktigt att värna de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna som religionsfrihet, säger Linda Larsson.

Hon utvecklar resonemanget:

– Det är viktigt att vi från kommunen behandlar alla lika, att vi behandlar islamsika kulturföreningen på samma sätt som andra föreningar som vill bygga en föreningslokal, säger Linda Larsson.

Bland de partier som sedan tidigare tagit ställning mot förslaget finns M och SD medan V, L och C säger ja till moskéförslaget på Rud under förutsättning att det inte kommer fram något i kommunledningskontorets utredning som talar emot det. MP är också positiva. Kd har ännu inte bestämt sig.

Räknar man på de 61 rösterna som finns i Karlstads kommunfullmäktige ser det ut som om - såvida inget parti ändrar sig eller enskilda ledamöter röstar mot partilinjen- att ja-sidan får majoritet.

En majoritet kräver 31 röster. Skulle M, SD och KD rösta nej och resten ja skulle det innebära 22 röster för nej och 39 för ja.

HÄR kan du ta del av alla inslag i vår granskning.

P4 Värmland har intervjuat flera personer som säger att islamiska kulturföreningen verkar tillhöra salafismen, en fundamentalistisk gren inom islam som beskrivs som intolerant och antidemokratisk.

– Det är en kvalificerad gissning att de är salafister, säger till exempel Mohamed Omar, bloggare, poet och före detta islamist.

P4 Värmlands granskning visar också att salafistiska föreläsare bjudits in till den lokal föreningen använder som moské idag.

Linda Larsson menar att kommunen inte lägger sig i föreningars verksamhet så länge det inte sker något brottsligt.

– Det är en rättighet människor har att organisera sig i föreningar och det är viktigt för oss att värna det. Vi ställer inga krav vilka föreläsare en förening har i sin verksamhet, det gör vi inte på handbollsklubbar eller fotbollsförening heller, säger Linda Larsson.

Känner du till att islamiska kulturföreningen bjudit in salafistiska föreläsare?

– Nej, svarar Linda Larsson.

Hon menar att det enda kommunen kan göra är att föra samtal med föreningen:

– I en demokrati måste man respektera även dem med andra åsikter och andras rätt att uttrycka sina åsikter, även om man inte delar dem. Det måste tillåtas i en demokrati. Vi kan inte säga nej till att någon får utöva sin religion, säger Linda Larsson.

Vi har upprepade gånger bett islamiska kulturföreningens talesperson om en intervju men fått nej.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".