Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Värmland granskar moskébygget

Professor: Politiker bör undersöka salafistkoppling

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 11.05
Islamprofessor: "Måste vara vaksam"
(1:30 min)
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, Uppsala universitet. Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, Uppsala universitet. Foto: Sveriges Radio.

Karlstads politiker bör ta reda på mer om vilken inriktning av islam som kommer råda i den nya moskén i Karlstad, innan de tar beslut om att tillåta bygget på kommunal mark. Det anser Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.

P4 Värmlands granskning visar att salafistiska predikanter bjudits in av islamiska kulturföreningen, som nu vill bygga en moské på Rud.

Trots att föreningen fått frågan flera gånger vill man inte svara på om man är salafister, en fundamentalistisk inriktning av islam.

– Man måste vara väldigt vaksam när det gäller den här typen av intolerant inriktning. Man kan inte gå in och förbjuda eftersom vi lever i en rättsstat och en demokrati, men man måste vara vaksam till vad det kan leda till, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.

HÄR kan du ta del av alla inslag i vår granskning.

Salafismen är en kontroversiell inriktning av islam, också bland muslimer generellt:

– De betraktas som väldigt intoleranta fundamentalister. Titta till exempel på synen på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhetsfrågan, det finns många olika frågor som salafister ser som västerländska påfund som man inte vill ta till sig, säger Mohammad Fazlhashemi.

En frågetecken som också bör rätas ut, anser han, är hur moskén ska finansieras. Detta för att säkerställa att inga pengar kommer från gulfstaterna.

Om det skulle finnas ett saudiskt kapital, är det ett problem?

– Absolut, det är ett stort problem. Med pengarna kommer också inriktning, tolkning och många andra frågor, säger Mohammad Fazlhashemi.

Den nya moskén som planeras på Rud ska tillämpa könssegregering genom att kvinnor och män hålls åtskilda under bön. Enligt Mohammad Fazlhashemi skulle de folkvalda i Karlstad i teorin kunna ställa krav på jämställdhet.

– Det är inte ett omöjligt krav, men det beror på vilken tolkningstradition man utgår ifrån. Enligt en del bedömare är detta något som smugit sig in utifrån ett patriarkalt perspektiv där männen haft tolkningsföreträde. Om vi ser på vallfärden till Mecka till exempel, där finns inte den åtskillnaden.

P4 Värmland har upprepade gånger sökt företrädare för islamiska kulturföreningen men inte fått någon att ställa upp på intervju.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".