Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tveksamt om kommunen kan kräva svar om moskéfinansiering

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 14.35
Linda Larsson (S): De kan tänka sig att redovisa finansieringen
(1:09 min)
En affisch om inslamlign av pengar och i bakgrunden syns skissen av den planerade moskén.
Foto: Sveriges Radio och ArkitektStudion AB

Att moskébygget i Karlstad ska finansieras av till exempel  Saudiarabien oroar både politiker, experter och allmänhet. Men nu finns tecken på en större insyn för att se vart pengarna kommer ifrån.

Det är viktigt att veta vem eller vilka som betalar för den moské Islamiska kulturföreningen vill bygga. Det säger flera experter och politiker P4 Värmland talat med.

En av dem är socialdemokratiska kommunalrådet Linda Larsson som är en av de ledamöter som ska rösta i frågan.

– Vi har förstått att detta är en viktig fråga och därför har vi har ställt en öppen fråga till föreningen om de kan tänka sig att redovisa vart finanseringen kommer ifrån. Och nyligen har de sagt att de kan tänka sig att öppna böckerna kring det. 

Kristdemokraterna i Karlstad har ännu inte bestämt sig för hur man ställer sig till förslaget om att låta islamiska kulturföreningen bygga en moské på Rud.

– Vi som parti har inte satt ner foten ännu. Enligt plan- och bygglagen finns inga hinder. Det vi sagt är att vi vill se över finansieringen. Vart kommer pengarna ifrån - det vill vi ha presenterat för oss, säger Erik Nilsson, nyblivet kommunalråd för KD.

HÄR kan du ta del av alla inslag i vår granskning.

Även Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, anser att frågetecknen som rör moskéns finansiering bör rätas ut. Detta för att säkerställa att inga pengar kommer från gulfstaterna.

Om det skulle finnas ett saudiskt kapital, är det ett problem?

– Absolut, det är ett stort problem. Med pengarna kommer också inriktning, tolkning och många andra frågor, säger Mohammad Fazlhashemi.

Islamiska kulturföreningen vill i dagsläget inte prata med P4 Värmland om hur finansieringen ska gå till men talespersonen Rauf Ahmadi har i en tidigare intervju med P4 Värmland sagt så här:

– Vi har sponsorer från olika håll i Sverige och vi kommer att åka runt och samla in pengar. Dessutom kommer vi att prata med ambassaderna som finns här i Sverige och kanske få lite hjälp från utlandet.

Detta överensstämmer dock inte med de uppgifter som politikerna fått.

- Man har sagt att man ska samla in själv i Sverige genom många bäckar små och inga utländska stiftelser, säger Per-Inge Lidén, kommunalråd MP.

Även han säger att föreningen lovat att öppna böckerna och ge insyn i hur moskén ska finansieras. 

Kristdemokratiska kommunalrådet Erik Nilsson välkomnar att föreningen öppnar böckerna - men med reservation för kvalitén. 

- Redovisningen måste vara så god att man kan kontrollera härkomsten från pengarna.

Men om en kommun har rätt att ställa krav på insyn i föreningars finansiering är ändå tveksamt juridiskt.

– Den uppgiften jag har fått just nu är att vi förmodligen inte har rätt att kontrollera finansieringen. Vi hoppas det kommer fram i den utredningen som ska göras inför kommunstyrelsens beslut, säger Linda Larsson (S).

På grund av den oro som allmänheten visat så gör Karlstads kommun nu en utvidgad utredning om moskén inför beslutet att ändra detaljplanen så att ett moskébygge blir möjligt. Den 23 maj ska ärendet upp i kommunstyrelsen och slutgiltig debatt och beslut kan ske först i juni i kommunfullmäktige.

Det har varit svårt för P4 Värmland att få insyn i Islamiska kulturföreningens ekonomi eftersom de inte lagt ut några uppgifter på sina hemsida och inte vill bli intervjuade eller skicka uppgifter.

De uppgifter om årsbokslut som lämnats in till Karlstads kommun, inför att samarbetsavtalet skulle skrivas på i början av 2016, kommer från fel förening.

Enligt uppgifter till Nämndens för statligt stöd till trossamfund, varifrån föreningen får ungefär 50 000 kronor per år, så hade man 2014 ett eget kapital på 280 000 kronor.

P4 Värmlands granskning hittar till slut aktuella uppgifter hos länsstyrelsen. För ett halvår sen hade föreningen enligt egen uppgift 2,6 miljoner kronor insamlat. Det som kunnat redovisas på papper är dock 1,3 miljoner kronor. Länsstyrelsen menar att det troligtvis är en för liten grundplåt för en stiftelse som vill bygga och driva en moské.

Enligt Karlstads kommun ska moskén kosta 13-20 miljoner kronor. Enligt ordförande Rauf Ahmadis uppgifter till P4 Värmland för ett år sen så skulle moskén kosta 25-30 miljoner. Den uppgift han lämnat till länsstyrelsen några månader senare, sommaren 2016, är dock 15 miljoner kronor.
Till länsstyrelsen lämnade ordföranden följande uppgifter om finansiering i oktober 2016:

"Vi samlar in pengar från moskéerna runt om i landet och vi ser att pengarna kommer in dagligen från swish. Och några affärsmän har lovat en viss summa och lån om det behövs. Så jag kan säga att 90 procent av projektet är klart utan krångel och hoppas att klara registreringen utan problem."

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".