Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför granskar P4 Värmland moskébygget

Publicerat tisdag 2 maj kl 08.53
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Den här moskén vill Islamiska kulturföreningen i Karlstad bygga på Rud. Bild: ArkitektStudion AB

Islamiska föreningen i Karlstad vill bygga en moské på Rud i Karlstad. P4 Värmland har valt att granska ansökan närmare och kanalchefen Ulla Walldén förklarar varför.

Det planerade moskébygget och vilken inriktning verksamheten där kommer att få är en fråga av stort allmänintresse. Det vittnar tex de hundratals synpunkter som kommunen fick in i samband med att detaljplanen var ute på påseende om.

Begreppet salafism, den fundamentalistiska trosinriktning som bl.a. är inriktningen av islam i Saudiarabien har återkommit i debatten och vi vill förklara vad det betyder.

Ämnet är också aktuellt bland Karlstadpolitikerna, som väntas besluta i frågan innan sommaren. Vi har i vår granskning försökt få svar på vilken religiös inriktning islamska kulturföreningen vill stå för, vilken verksamhet man planerar och hur bygget ska finansieras, utifrån tesen att med pengarna kommer också ett inflytande.

Islamska kulturföreningen har under granskningens gång avböjt att medverka i radio, vilket vi beklagar eftersom det hade gett ett mera nyanserad bild. Vi ska också påminna oss att vi i Sverige har en stark, okränkbar och grundlagsskyddad religionsfrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".