Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Långt kvar innan namninsamling kan ge moskéomröstning

Publicerat onsdag 3 maj kl 14.52
Runar Filper: "Känsligt för många människor att skriva på"
(5:08 min)
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

I nästan tre månader har Sverigedemokraterna i Karlstad samlat underskrifter i moskéfrågan, men har hittills fått ihop färre än hälften av namnen som krävs för en folkomröstning.

SD:s länsordförande Runar Filper tror att partiloggan på utskicken, och även vädret, har bidragit till att partiet inte har fått fler underskrifter.

– Det är väldigt känsligt för många människor att skriva på, oavsett vilket parti det är skriver man inte gärna under papper som det står ett annat parti än det man själv sympatiserar med. Men för vår del är det en viktig symbolfråga med moskéfrågan i Karlstad och att vårt varumärke är med där, säger Runar Filper till P4 Värmland.

Ni satsade rejält med bland annat ett massutskick till hushållen i kommunen. Ska man tolka det här som att det inte finns så stort intresse i frågan?

– När utskicket kom ut så kom det snabbt 600, 700 underskrifter i postboxen. Sen ska vi tänka på att det har varit en väldigt kall årstid och det är inte så mycket folk ute. Men det blir varmare och varmare, och vi märker att i takt med värmen blir det lättare att få tag i de här underskrifterna.

HÄR kan du ta del av alla artiklar i vår granskning.

Det var i februari som Sverigedemokraterna gick ut och krävde en folkomröstning om bygget av en moské i Karlstad.

För att driva igenom en lokal folkomröstning krävs namnunderskrifter från tio procent av de röstberättigade i kommunen, insamlade under max ett halvårs tid, och även att inte två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige motsätter sig folkomröstningen.

Därmed krävs cirka 7300 namn i Karlstads kommun, och SD har fått ihop knappt 3000, enligt Runar Filper.

Som P4 Värmland tidigare berättat har Socialdemokraterna bestämt sig för att säga ja till detaljplanen som tillåter den moské som Islamiska kulturföreningen vill bygga på Rud, och därmed tyder mycket på att det finns majoritet i kommunfullmäktige till att ge grönt ljus.

Runar Filper befarar att moskén ska bidra till radikalisering, särskilt om salafister får inflytande. Och även om planfrågan avgörs i fullmäktige i början av sommaren så kommer SD att fortsätta namnsamlandet.

– Vi kommer att samla in underskrifter tills vi är uppe i minst 7300. Det kommer vi att göra oavsett vad beslutet blir. Möjligheter finns ju alltid att ändra på beslut. Huruvida det är möjligt kan jag inte svara på i dagsläget, men vi kommer att fullfölja vår kampanj.

Flera av kommunpolitikerna P4 Värmland har pratat med framhåller att religionsfriheten är en grundläggande fri- och rättighet som måste värnas, och att Islamiska kulturföreningen ska behandlas på samma sätt som andra föreningar som vill bygga en lokal.

Runar Filper kommenterar:

– Ja, religionsfriheten är stadgad i lag, och den motsätter vi oss inte. Alla får fritt tänka och tycka som de vill och utöva sin tro. Men det betyder ändå inte att man ska behöva bygga upp en moské i området, som kanske strider mot miljön och övrig bebyggelse.

Men är ni emot att muslimer ska få ha en samlingslokal, eller är det just arkitekturen för en moské som ni vänder er emot?

– Som muslim har man samma möjlighet att utöva sin trosutövning i vilken lokal som helst som man som vilken förening som helst kan hyra. Det är inget vi motsätter oss, föreningsfriheten är bra.

Men hur ska egentligen frågan då formuleras i en folkomröstning? Om ni nu är öppna med att man få ha en samlingslokal, men inte en moské?

– Ja, formuleringen är väl ett senare skede. Det är något som man från kommunen i så fall får formulera, jag tror inte att de rakt av köper en formulering som vi föreslår.

Men det är väl en svår gränsdragning? En moskélokal har föreningen sedan länge, men de ska inte få bygga en moské enligt er. Hur drar man en sådan gräns?

– Den lokal de har, där utövar man sin tro och sina aktiviteter. Det ser vi inga problem med. Men det är ändå en skillnad när det ska uppföras en stor moskébyggnad som ska bli en samlingsplats för alla Värmlands muslimer med omnejd.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".