Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salafister fortsatt välkomna till moskén

Publicerat torsdag 4 maj kl 16.32
Rauf Ahmadi: "De är den mesta antiterrorgruppen som finns i hela Sverige"
(5:12 min)
Moskelokalen på Kronoparken Islamiska kulturföreningen
1 av 2
Islamiska kulturföreningens tillfälliga moskélokal ligger på Kronoparken. Foto: P4 Värmland
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
2 av 2
Den 23 maj kommer moskéärendet upp på kommunstyrelens bord. Bild: ArkitektStudion AB

Islamiska kulturföreningen bemöter nu kritiken kring moskéns verksamhet. Enligt ordföranden så kan salafistiska föreläsare komma att bjudas in igen. Och planerna på en muslimsk friskola är ett misstag.

I flera veckor har P4 Värmland försökt få en intervju med Islamiska kulturföreningen men fått nej. Nu bemöter ordföranden Rauf Ahmadi en del av de uppgifter som kommit fram i P4 Värmlands granskning av moskébygget.

HÄR kan du läsa alla artiklar i vår moskégranskning.

Han försvarar att föreningen bjöd in de salafistiska föreläsarna och imamerna Abdul Wadud, Moosa Assal och Bilal Borchali eftersom han tycker att de gör ett viktig informationsjobb mot våldsbejakande terrorism.

- De är den mest antiterrorgruppen som finns i hela Sverige. Speciellt de här killarna som kom till Karlstad. De är de som pratar om Daesh och att man ska hålla sig borta från alla dessa grupper. Så länge de killarna pratar om det här och inte bryter mot reglerna då har jag inget emot det. Men jag bjuder inte in dem hela tiden.

Kommer ni att fortsätta bjuda in salafister?

- Nej, det beror på - om det behövs i samhället att de ska prata om antiterror och förnya information. Men i dagsläget nej. Det beror på.

Flera politiker, experter och Karlstadsbor är kritiska till att föreläsarna har bjudits in eftersom salafismen anses stå för antidemokratiska värderingar och en intolerant fundamentalism.

Rauf Ahmadi menar att han inte håller med dessa salafistiska föreläsare och imamer om allt de säger.

- Jag håller inte med de här personerna till hundra procent. Jag håller med om en sak och resten tänker jag inte på alls.

Enligt ordförande Rauf Ahmadi ska moskébygget kosta 15-20 miljoner kronor. Bland flera politiker och experter som P4 värmland intervjuat så finns en oro över varifrån pengarna ska komma. De menar att kommunen bör försöka säkerställa att moskén inte finansieras av gulfstaterna, som till exmpel Saudiarabien, som på så vis kan skaffa sig inflytande över moskéns inriktning.

Föreningens ordförande säger att man är villig att öppna böckerna och ge Karlstad kommun insyn i vilka som skänker pengar.

- Vi kan visa allt. Vi har inga problem.

Vad gäller sitt tidigare uttalande till P4 Värmland om att fråga ambassader och utlandet om hjälp med finansiering så menar Rauf Ahmadi att han aldrig sagt så. Vad som sas i intervjun för ett år sen går att lyssna på i ljudinslaget ovan.

Rauf Ahmadi säger nu att man inte kommer vända sig till ambassader för hjälp.

- Vi kommer inte be nån. Det är vi som kommer ta hand om det här.

Förra sommaren så ansökte Islamiska kulturföreningen om att bli en stiftelse. Enligt länsstyrelsen har denna har ännu inte godkänts på grund av att det finns för lite pengar för att genomföra de planer stiftelsen har- och att man väntar på kompletteringar.

Raud Ahmadi själv säger att han inte fått något svar från länsstyrelsen om varför man inte godkänts. Syftet med ansökan var dock att bli mer oberoende av sina finansiärer.

- Huvudmålet var att genom en stiftelse kunna samla in pengar runtom kring i landet och bevisa hur man samlar in. Det är för att säkra att ingen annan kommer ta över. I en stiftelse kan de i styrelsen styra och leda själva utan problem. Vi ville göra allting rätt så att styrelsen kan styra enligt lagen som finns i Sverige.

I moskéstiftelsens ändamål finns femton punkter. En av dem är att "upprätta institutioner för utbildning på alla nivåer enligt svensk läroplan med islamisk inriktning".

Enligt Skolverket finns idag läroplaner för bland annat förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Men att en friskola finns med i ansökan är ett misstag enligt ordförande Rauf Ahmadi.

- Vi ska inte öppna någon friskola för det passar inte in i samhället. Det är fel information. Jag har missat något.

Han säger att man skickat in fel uppgifter och att föreningen nu kommer att skicka in nya uppgifter om stiftelsen och ändra sina stadgar.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".