Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjens betydelse lyfts fram på Sliperiet

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 09.07
Oscar Magnusson: "Jag har velat göra något positivt av upplevelsen"
(4:18 min)
Sliperiets sommarutställning 2017
1 av 4
Sliperiets sommarutställning 2017. Foto: Peter Caldarulo
Sliperiets sommarutställning 2017. Foto: Peter Caldarulo
2 av 4
Sliperiets sommarutställning 2017. Foto: Peter Caldarulo
Sliperiets sommarutställning 2017. Foto: Peter Caldarulo
3 av 4
Sliperiets sommarutställning 2017. Foto: Peter Caldarulo
Oscar Magnusson ägare på sliperiet. Foto: Peter Caldarulo
4 av 4
Oscar Magnusson ägare på sliperiet. Foto: Peter Caldarulo

För första gången ställer konstnärsfamiljen Klenell ut tillsammans och bidrar på så sätt till årets tema på Sliperiet som bäst beskrivs som "familjer som skapar tillsammans".

Sliperiets Konsthall i Borgvik har i helgen öppnat för årets säsong.

– I år har vi fantastiska konstnärer. Dels har vi samlat klanen Klenell där vi har fem gånger Klenell uppe på vår vind. Det är första gången någonsin som de visar sina alster tillsammans och det är otroligt roligt att få vara det forum som de gör det i, säger Oscar Magnusson ägare och konstnärlig ledare på Sliperiet.

Årets utställning har som brukligt fotokonsten i grunden. Ett av de stora namnen i årets utställning är Albert Watson, en världsfotograf ifrån Skottland som slog igenom i 1973 med sina porträttfotografer av Alfred Hitchcock. Hans erfarenhet blandas upp med yngre fotografer på frammarsch.

Förutom fotografisk konst blir det bland annat en del skulpturkonst men även måleri. Albin Liljestrand, ung och omtyckt värmländsk målare, ställer nämligen också ut.

– Det är jätte kul med lite Värmländskt måleri, säger Oscar Magnusson om Albin Liljestrands medverkan.

Temat för årets utställning hittar besökaren på vinden. Där är temat familj och det kommer ifrån tanken att vi i Sverige har tur som lever under förhållanden där vi tillsammans med familjen kan skapa, till exempel konst eller musik. Temat blev extra aktuellt i och med att Oscars pappa, folkkära Sven-Erik Magnusson, gick bort tidigare i år.

– Jag har arbetat väldigt nära med pappa. Det har gett så mycket för våran relation att vi har haft möjlighet att göra det.

– Samtidigt är världsläget tufft, familjer splittras och det är misär medan vi i denna del av världen har möjlighet att göra lite vad vi vill, men vi tar inte vara på det.

Erfarenheten av att arbeta nära sin pappa gjorde honom intresserad av temat som kan beskrivas som familjer som skapar konst tillsammans. Därför var det också naturligt att ta kontakt med familjen Klenell som är en familj med flera konstnärliga talanger.

– När jag började fundera på vilka fler som är konstnärer inom samma familj så föll ju tanken snabbt på familjen Klenell och de nappade. De har fått frågan förut men tiden har inte varit rätt, men nu är de här och på vinden är de, säger Oscar Magnusson.

Att få ihop årets utställning utan medverkan av pappa menar Oscar Magnusson har varit både lätt och svårt. Familjen har under en lång tid varit medvetna om Sven-Erik Magnussons sjukdom och hade haft tid att förbereda sig, samtidigt som Oscar Magnusson menar att det inte går att förbereda sig helt på sorgen som kommer.

– Tiden stannade av och det måste den ju få göra. Det är på samma gång det som gör det lätt och svårt att arbeta vidare. Jag har haft något att sätta händerna i samtidigt som det är klart att pappas död finns med oss hela tiden.

– Sen är frågan vad man gör med det och då gör jag hellre något positivt av det, säger Oscar Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".