Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot rondellutsmyckning

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 10.43
Nils-Åke Ingermarsson: "Det är dåligt med sikten och det är massor av skarpa kanter."
(4:31 min)
Rondellen Packhusgatan. Foto: Micael Thernström
1 av 2
Framsidan på Packhusgatans rondell. Foto: Micae Thernström.
Packhusgatans rondell, baksida. Foto: Micael Thernström.
2 av 2
Sikten mot Hammaröleden är väldigt begränsad. Foto: Micael Thernström.

Den nybyggda rondellen på packhusgatan vid infarten mot Hammaröleden har väckt kritik, då man tycker den breda och höga utsmyckningen påverkar trafiksäkerheten.

– Jag vet inte om de har haft järnskrot till övers och ställt dit det bara, Det är väldigt dåligt med sikten och det är massor av skarpa kanter, säger Nils-Åke Ingermarsson, trafiksäkerhetsansvarig för SMC Värmland.

SMC, Sveriges Motorcyklister, har under lång tid varit kritiska mot utsmyckningen av rondeller. Då det hänt att motorcyklister skadat sig och även dött på grund av utformningen av utsmyckningen.

– Jag tycker all sån här skymmande utsmyckning borde tas väck, för trafiksäkerhetens skull. Jag ser inte bilister som kommer in i rondellen och då kan ju inte de se mig heller. Så det är en klar olycksrisk.

 På Karlstad kommun menar man att rondellen är korrekt utformad.

– Det finns idag inga krav på genomsikt genom en cirkulation, däremot måste sikten mot in och utfarter vara god, säger Karl Evensson, markprojektör på teknik och fastighet på Karlstad kommun.

Även storleken på utsmyckningen anser kommunen att den är acceptabel.

– Den här cirkulationen innehåller helt klart element som är större och som breder ut sig i gråzonen av vad man kan tycka är acceptabelt. Den här gatan är dock formgiven och uppritad för att klara 30 till 40 kilometer i timmen.

På trafikverket ställer man sig kritiska till utformningen av konstverket.

– De ska ha en bättre placering, exempelvis i det här fallet kunde man haft något litet föremål precis i centrum på rondellen. Men inte som det är nu med ett så pass stort och brett föremål, säger Åke Löfqvist, specialist på vägutformning hos trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".