Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt många anmälningar om fusk på Karlstads universitet

Publicerat fredag 12 maj kl 06.50
Helena Pallin: "Det är klart att det är allvarligt"
(1:15 min)
En student studerar.
17 studenter har stängs av efter fusk vid Karlstads universitet under våren. Foto: Anders Wiklund/TT

Disciplinnämnden vid Karlstads universitet har haft extra mycket att göra under vårterminen. 38 studenter har anmälts för fusk.

Under hela 2016 gjordes 51 anmälningar till disciplinnämnden vid Karlstads universitet och det är ungefär det antalet anmälningarna nämnden brukar ha på ett år.

Men under vårterminen har något hänt - hittills i år har nämnden behandlat 34 ärenden och ytterligare fyra väntar på att tas upp innan terminen är slut.

– Det är en klar ökning och något vi diskuterat internt, säger Helena Pallin, föredragande i disciplinnämnden vid Karlstads universitet.

Samtliga 38 fall handlar om fusk. Av de 34 ärenden som avgjorts har hälften, 17 studenter, stängts av. Övriga har lämnats utan åtgärd.

Det vanliga på Karlstads universitet är att de studenter som fälls för fusk stängs av i sex till åtta veckor. Under den tiden får de heller inte vistas i universitets lokaler eller delta i några aktiviteter.

– Det mest kännbara är nog att vi meddelar CSN (Centrala Studiestödsnämnden, red:s anm.) och att man blir av med studiestödet under tiden man är avstängd, säger Helena Pallin.

Varför ökningen skett vet man inte riktigt. En förklaring kan vara att lärarna har blivit bättre på att upptäcka plagiat, som är den vanligast formen av fusk.

Vad kan ni göra för att vända trenden?

– Vi får fortsätta att informera. Alla studenter får information inför varje kurs om vad som gäller, säger Helena Pallin, som också påminner om att det endast är ett litet fåtal av universitetets tusentals studenter som fuskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".