Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tips och trafikkontroller vanliga sätt att hitta gömda

Publicerat tisdag 16 maj kl 09.28
Hans Pont: "Vi undviker att gå in i skolor och kyrkor"
(3:04 min)
En persons skugga.
Tips och trafikkontroller är vanliga sätt för polisen att hitta gömda, och nu testas också att ta hjälp av socialtjänsten. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.

Tips och trafikkontroller är vanliga metoder för polisen att hitta gömda, och nu testar gränspolisen i Bergslagen också att ta hjälp av socialtjänsten. Men skolor och kyrkor är i praktiken fredade miljöer.

Sveriges Radio har träffat 84 personer runtom i landet som lever gömda efter att ha fått avvisningsbeslut. Bland annat en gömd 18-åring i Värmland, som berättar om oron över att polisen ska hitta honom och tvinga honom att återvända till Afghanistan.

Den enda plats där han känner sig trygg är skolan där han går, eftersom han har hört att polisen inte går in där.

Och Hans Pont, sektionschef för gränspolisen i region Bergslagen, bekräftar den bilden.

– Officiellt finns det inga fredade miljöer enligt lagstiftningen. Men vi undviker att gå in i skolor och kyrkor, säger Hans Pont till P4 Värmland.

Ett vanligt sätt att hitta gömda är att polisen får tips om var den gömde arbetar.

– Då gör vi besök hos arbetsgivaren, då kan vi hitta folk. Vi har också erfarenhet av att vi hittar efterlysta i samband med att de gör sig skyldiga till brott, och i samband med trafikkontroller. Det är väl de vanligaste sätten, säger Hans Pont.

Han berättar också att gränspolisen nyligen har börjat med en ny metod, nämligen att ta hjälp av socialtjänsten för att hitta avvikna personer.

Gränspolisen i Karlstad har skickat en lista med namn, för att socialtjänsten ska kontrollera dem i sina system, och motsvarande kontakter ska tas med socialtjänsten i hela region Bergslagen. Vilka resultat det kommer att få är för tidigt att säga.

Hans Pont har förståelse för varför många avvisade väljer att stanna och gömma sig, men ser problem med det. Bland annat att personerna riskerar att bli utnyttjade som svart arbetskraft, med låg ersättning, beroendeställning och helt utan försäkringar vid olyckor.

De närmaste åren väntas antalet personer som avviker efter att ha fått avslag från Migrationsverket att öka.

Och visst finns det ett politiskt tryck på polisen att också öka tempot i utvisningarna, konstaterar Hans Pont, bland annat i regeringens regleringbrev för i år.

I polisregion Bergslagen är cirka 1500 avvikna personer efterlysta. Antalet efterlysta i regionen som enligt polisens statistik lämnade landet under förra året var drygt 100.

Och resurserna för att öka takten i att leta efter och utvisa gömda är begränsade.

– Utifrån den personalresurs vi har i sektionen nu, kommer vi inte att kunna öka den inre utlänningskontrollen i förhållande till hur det har varit tidigare. I bästa fall kan vi ligga kvar på den tidigare nivån, säger Hans Pont.

En del som lever som gömda får hjälp av andra personer, av vänner eller organisationer. Hur ser du på att människor hjälper gömda att kunna fortsätta gömma sig?

– Det är en svårighet, man inger då personen en förhoppning om att man ska få stanna. Och de här besluten om utvisning gäller i fyra år, sedan preskriberas de. Då vet vi av erfarenhet att då dyker en del av de här efterlysta upp och söker asyl på nytt, man går igenom processen igen och får återigen ett beslut som gäller i fyra år. Så kanske man går under jorden igen, och då hamnar vi i situationer där vi ibland har folk som har varit här i fem, sex, sju år eller mer, som får åka hem när de väl blir hittade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".