Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moskéns finansering oroar inte polisen

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 05.30
Polischef: "Vi ser ingen kriminalitet bakom moskéinsamlingar"
(1:02 min)
Orla Kristoffersen, lokalpolisområdeschef i Karlstad. Foto: Robert Ojala/SverigesRadio
Polisen är inte oroliga över hur moskén i Karlstad ska finansieras enligt Orla Kristoffersen, lokalpolisområdeschef i Karlstad. Foto: Robert Ojala/SverigesRadio

- Att samla in pengar för att bygga moskéer är vanligt i Sverige. Och om finansieringen kommer från Saudiarabien ser vi generellt inte som något problem, säger lokalpolisområdeschef Orla Kristoffersen

Inför det känsliga beslutet om Islamiska kulturföreningen ska få bygga en moské på Rud så har Karlstad kommun frågat polisen hur man ser på donationer som insamlingsmetod. 

- Den bild vi har generellt i Sverige, som Säpo lämnar, är att det är vanligt att man samlar in pengar till byggandet genom olika fonder och att man bildar en stiftelse. Och vi ser inte att det ligger nån kriminellt bakom utan vi tror att det går till på ett schysst sätt. 

Kostnaden för att bygga en moské har beräknats till 15-20 miljoner kronor. Hittills har föreningen fått in 2,5 miljoner enligt kommunens utredning.

Hur har polisen undersökt om Islamiska kulturföreningen tar emot pengar från utlandet och till exempel från Saudiarabien?

- Vi har inte undersökt det i detalj. 

Om moskéer finansieras av till exempel Saudiarabien tycker polisen att det är ett problem?

- Nej. Vi är medvetna om att det finns i olika länder i utlandet att man har olika fonder där islamiska kulturföreningar kan söka bidrag för att bygga moskéer i respektive land och den bild vi har generellt sett är inte att det är ett problem

Orla Kristoffersen berättar att polisen har en bra regelbunden kontakt med föreningen och uppfattar dem som öppna.  

Uppgifterna från polisen är en del i den utredning som kommunens tjänstemän nyligen sammanställt och som ligger till grund inför politikernas beslut om en moské ska få byggas på Rud i Karlstad. 

På tisdag 23 maj ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till moskébygget och slutgiltigt beslut kan det bli först i juni i fullmäktige.

Det beslutet gäller i första skedet är om kommunen ska godkänna en detaljplaneändring som möjliggör en moskébyggnad. Därefter måste ytterligare ett beslut tas om bygglov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".