Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nämnd säger nej till höghus vid kvarteret Almen

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 14.43
Henrik Lander (C): "Påverkar Almenkvarteret för mycket"
(1:34 min)
Montage som visar höghuset i miljö. Grafik/montage: Arrhov Frick arkitektkontor.
1 av 2
Det tänkta höghuset har väckt debatt eftersom det förelås placeras nära husen i kvarteret Almen som överlevde stadsbranden 1865. Foto: Grafik/montage: Arrhov Frick arkitektkontor
Planerat höghus sett från två olika håll i centrum. Grafik/Montage: Arrhov Frick arkitektkontor
2 av 2
Så här är det föreslagna 16-våningshuset tänkt att se ut. Foto: Grafik/Montage: Arrhov Frick arkitektkontor

Teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad säger i ett remissyttrande nej till ett 16-våningshus i kvarteret Almen i centrala Karlstad, bredvid gamla stadshuset.

– Vi tycker att påverkar Almenkvarteret för mycket, med skuggning och att det kanske tar fokus från kvarteret som är det enda vi har kvar efter branden. Men också att vi så sent som för något år sedan gjorde i ordning torgmiljön som ska bli en del i älvpromenaden. Då tycker vi att det är synd om det inte blir ett solläge där, det var ju meningen med Almentorget, säger nämndens ordförande Henrik Lander (C).

Det är förslaget till ny detaljplan som är ute på remiss. Det handlar bland annat om det smala och 16 våningar höga hus som finansmannen Mikael Solbergs bolag vill bygga bredvid gamla stadshuset, ett förslag som har väckt debatt.

Kommunen äger mark och byggnader vid Almentorget, och teknik- och fastighetsnämnden varnar i sin kritik också för att byggnadernas tak och träfasader på sikt kan påverkas negativt av skuggningen.

Däremot har nämnden inga invändningar mot förslagen om ett nytt gårdshus och en påbyggnad med nya våningar på gamla stadshuset.

De olika yttranden som har kommit in under remisstiden, både från privatpersoner och myndigheter, ska nu gås igenom och förslaget till detaljplan kan modifieras innan det tas upp för fortsatt hantering i stadsbyggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".