Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmland använder onödigt dyrt läkemedel

Publicerat måndag 17 juli kl 06.15
Hand som skriver ut recept. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Landstinget i Värmland använder ett läkemedel som är uppemot 9000 kronor dyrare för behandling av åldersförändring i gula fläcken.

Varje år drabbas tusentals personer av åldersförändring i gula fläcken, i mitten av ögats näthinna. En svensk studie visar nu att det billigare läkemedlet Avastin ger samma effekt som de dyrare Lucentis. Avastin är ett läkemedel som används för att behandla cancerpatienter och det var i behandling av dessa som läkare upptäckte förändringar i gula fläcken. Patienterna hade då själva upplevt synförbättringar.

Läkemedelsföretaget Genetech som tillverkar Avastin tog till sig informationen och skapade då Lucentis. Ett läkemedels om är snarlikt Avastin men med skillnaden att det är godkänt för behandling av gula fläcken och att det kostar 9000 kronor per dos. Detta ska jämföras med Avastin som kostar 200 kronor per dos.

Hälften av Sveriges landsting använder redan det billigare läkemedlet och för ett landsting kan byte till det billigare läkemedlet innebära stora besparingar. Enligt studien kan en region som Västra Götaland spara mellan 46 och 85 miljoner kronor per år. För Norrbotten, ett av landstingen som redan använder Avastin, innebär det en besparing på mellan 7-8 miljoner kronor varje år. En besparing som kan gå tillbaka till vården och ge fler behandlingar.

En svensk studie visar att Avastin och Lucentis har samma effekt.

– Vi har gått igenom ett massivt forskningsmaterial av studier gjorda enligt konstens alla regler. Det vi hittade var väldigt intressant, det finns inga mätbara och kliniskt relevanta skillnader mellan de två läkemedlen över huvud taget. Helhetsbilden är för mig kristallklar, det finns inget stöd för att rutinmässigt använda de dyrare Lucentis istället för Avastin, säger Henrik Sjövall professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och en av dem som varit med och gjort den svenska studien till DN.

Att Avastin inte är godkänt för behandling av gula fläcken trots att det är likt Lucentis beror på att det är läkemedelsföretaget själva som måste ansöka om att få ett läkemedel godkänt.

– Företaget har alltså inte något incitament att ansöka om ett godkännande för Avastin, säger Kersint Wickström klinisk expert på Läkemedelsverket till DN.

12 av 21 landsting använder Avastin vid behandling men Värmlands landsting är ett av de som håller kvar vid det dyrare alternativet.  Detta enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".