Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

SD överlämnade namnunderskrifter mot ett moskébygge

Publicerat måndag 21 augusti 2017 kl 11.45
Ljubica Jasic Modin (SD): Viktigt att ge Karlstadsborna inflytande
(2:14 min)
Ljubica Jasic Modin, SD, och Ulf Nyqvist, personaldirektör Karlstads kommun. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Sverigedemokraternas Ljubica Jasic Modin överlämnar över 8 000 namnunderskrifter till kommundirektör Ulf Nyqvist. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna lämnade idag in cirka 8 500 namnunderskrifter mot planerna på ett moskébygge på Rud.

Sverigedemokraterna är emot planerna på ett moskébygge på Rud i Karlstad och under de senaste månaderna har man därför samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i frågan. Idag överlämnades namnuderskrifter till kommunen.

– Det känns väldigt bra att vi under nästan sex månader samlade in 8 490 fullständiga namnunderskrifter. Vi fick in nästan 9 000 underskrifter men där finns flera ofullständiga uppgifter, säger Ljubica Jasic Modin, Sverigedemokraterna i Karlstad.

Om de, enligt uppgift, 8 490 namnunderskrifterna bedöms vara kompletta så kommer frågan att tas upp i fullmäktige då det krävs underskrifter från 10 procent av de röstberättigade i kommunen. Cirka 73 000 röstberättigade finns i Karlstad och således räcker det med 7 300 namnunderskrifter.

– Det är viktigt att kunna ge Karlstadsborna inflytande i frågan. Det är inte vilken fråga som helst. Det finns religionsfrihet, ja, men Islamiska kulturföreningen har ju redan en lokal som fungerar som moské, säger Ljubica Jasic Modin.

När frågan hamnar i fullmäktige räcker det med att två tredjedelar av ledamöterna säger nej till förslaget för att stoppa det. Sverigedemokraterna behöver således få med sig ledamöter från andra partier för att få igenom sitt krav.

På Karlstads kommun ska man nu börja bereda ärendet. Namnunderskrifterna ska kontrolleras så att alla nödvändiga uppgifter finns med för att de ska godkännas.

– Vi ska titta på namn, personnummer och adress. Vi sätter igång den här veckan med stickprovskontroller, säger kommundirektören Ulf Nyqvist. Han bedömmer att frågan är mogen för att tas upp i kommunfullmäktige i november.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".