Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bibliotekets strandsatsning gav mersmak

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 06.00
Liselotte Skalare: "Men vädret har ställt till en hel del för oss"
(3:29 min)
Bibliotekarierna Liselotte Skalare och Anton Borgström tog med sig boklådor och badbollar till kommunens badstränder under sommaren. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Badbollarna var populära, när Liselotte Skalare, Anton Borgström och de andra bibliotekarierna från Grums gav sig ut till kommunens badplatser under sommaren. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Liselotte Skalare, barnbibliotekarie i Grums. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Liselotte Skalare hoppas snart få lämna bibliotekets fyra väggar och fixa popup-bibliotek på nya platser. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Grums sommarsatsning på popup-bibliotek ute på badplatserna gav mersmak, även om vädret satte en del käppar i hjulen. Det anser bibliotekarien Liselotte Skalare, som hoppas få ta med sig boklådor ut till nya platser snart.

– Jag tycker att det har gått väldigt bra, och vi har fått mycket positiv respons ute på badplatserna. Alla tycker att det är positivt, att det är roligt, de pratar med oss och är nyfikna, säger Liselotte Skalare.

Popup-bibliotek är ett växande fenomen runtom i landet, och i Grums har man haft tekniken för det i något år.

I sommar testade man för första gången att ge sig ut till kommunens badstränder, med både boklådor, frisbees och badbollar i bagaget.

Utöver stränderna ordnade Grumsbibliotekarierna även popup-bibliotek på Folk och rock-festivalen i Segmon och på Värmskogsdagen. Totalt blev det åtta utflykter, plus ytterligare några försök där man fick vända om eftersom badplatserna var folktomma.

– Vi hade velat ha haft fler besök, men vädret har ställt till en hel del för oss. Det har ju inte varit så mycket badväder i sommar tyvärr.

En erfarenhet från sommaren är att suget efter barnböcker var större än bibliotekarierna hade förväntat sig. Särskilt då barnböcker med skräck-tema. Annars var deckare, tidskrifter och frisbees populära.

Satsningen har alltså gett mersmak, och bibliotekarierna vill ordna fler popup-bibliotek snart.

– Det vill vi absolut göra. Vi har fått en förfrågan nu om att vara med på Lilla skördefesten här i Grums, och vi tänker oss nog att försöka ge oss ut utanför biblioteket så mycket som möjligt framöver. Det tror jag att alla bibliotek i landet känner också, att man måste ge sig utanför bibliotekets fyra väggar och nå folk på andra sätt. Det är så mycket stress idag, folk har så mycket att göra, man måste nå dem där de finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".