Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Impotens vanlig komplikation efter prostataoperation

Uppdaterat måndag 18 september 2017 kl 14.10
Publicerat måndag 18 september 2017 kl 09.00
För lite rutin hos kirurger som opererar
(2:21 min)
Operation av man med prostatacancer.
Man med prostatacancer opereras. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Många operationer som görs i samband med prostatacancer leder till komplikationer. 20 procent av patienterna blir urinkontinenta och 50 procent impotenta.

En förklaring kan vara att det görs för få operationer, att kirurger helt enkelt inte har tillräcklig rutin för att göra de här svåra ingreppen.

Pär Stattin är ordförande för det nationella prostatacancerregistret och han har sammanställt statistik om antalet operationer per kirurg och år.

– Vi såg att det att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin.

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) rekommenderar att en kirurg ska göra minst 25 operationer av den här typen årligen för att räknas som tillräckligt erfaren. 

Pär Stattin är också urolog och överläkare på akademiska sjukhuset i Uppsala. Den statistik han nyligen redovisade i Läkartidningen visar att bara tio procent av de som opererade prostatacancer med öppen teknik och 50 procent av de som opererade med robotteknik nådde upp till Socialstyrelsens rekommendationer.

Och med kirurger utan tillräcklig erfarenhet finns risken att de skadar omkringliggande nerver menar han.

– Ja då ökar man risken att man får urininkontinens och impotens efter operationen.

Klas Göran Gravander drabbades av prostatacancer för två år sedan. Han är själv läkare och han säger att att han inte litar på läkare i Sverige som gör för få operationer per år. Därför åkte han till Tyskland för vård.

– Jag litar inte fullt ut på en kirurg i Sverige på samma sätt som jag litade på kirurgen i Tyskland. Jag tyckte att eftersom jag fortfarande är yrkesverksam så ville jag inte gå runt på jobbet med blöja. Inkontinens och impotens är ju något som inte imponerar på omgivningen.

En orsak till att kirurger gör så få operationer per år är att många landsting, de senaste åren, har köpt in maskiner för robotkirurgi. Det gör att operationerna sprids ut och utförs på fler mindre orter i landet.

Pär Stattin är mycket kritisk till den här utvecklingen. Han vill hellre se några få regionala center där bara de mest erfarna kirurgerna får operera prostatacancer.

– Volym är relaterat till kvalitet. Gör du då ett fåtal ingrepp, och det blir det ju med nödvändighet om du sprider ut de här operationerna över alla sjukhus i landet. Så det är inte lyckligt med decentralisering av den här typen av kirurgi, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".