Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler kuggar på körkortsproven

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 13.54
Trafikverket: "De är inte klara när de kommer till oss"
(0:55 min)
Allt fler kuggar på uppkörningen.
Allt fler kuggar på uppkörningen. Foto: Lotta Ryden/Sveriges Radio.

Antalet personer som försöker ta körkort har ökat kraftigt och Trafikverket går nu ut och flaggar för att de inte klarar av att möta behovet. En viktig orsak är att det är så många som kuggar på proven.

- Man klarar sig inte på första försöket och kanske inte på andra eller tredje heller. Vi ser att många inte är klara när de kommer till oss, säger Anki Hjul, som är kontorschef på Förarprov på Trafikverket i Karlstad.

Första halvåret i år var det i genomsnitt bara 54 procent som klarade förarprovet och 48 procent som klarade teoriprovet för B-körkort hos Trafikverket i Karlstad. Det är ändå bättre än riksgenomsnittet.

- Ju längre bort man kommer från storstadsområden så ju högre godkännandefrekvens. Vi är ju mer beroende av ett körkort i ett glesbygdslän, säger Anki Hjul.

Antalet utfärdade körkortstillstånd har ökat med 19 procent i hela landet det första halvåret i år jämfört med samma period förra året. En trolig orsak är att många nyanlända nu försöker ta körkort.

- Det är inte fler som fyllt 16, men det man kan se är att vi hade en flyktingström som kom för två tre år sen och det kan vara dom som är på väg in i systemet.

För att möta den ökade efterfrågan har Trafikverket nyanställt personal och utökat antalet provtillfällen rejält.

- Tittar vi här i Karlstad har vi anställt tre nya inspektörer den senaste treårsperioden. Vi jobbar övertid och vi jobbar helger, säger Anki Hjul.

Trafikverket har idag ett servicelöfte som går ut på att man inte ska behöva vänta för länge på förarprovet efter att man klarat teorin. Detta servicelöfte kan man, trots nyanställningar, inte klara överallt idag.

- Vi har lätt för att klara det första provet, men omprovet har vi svårare att klara av, säger Anki Hjul.

För att dra ner på antalet omprov har Trafikverket dragit igång en översyn av hela körkortsprocessen.

- Vi får hoppas att det blir en förändring, under tiden gör vi så gott vi kan, säger Anki Hjul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".