Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

100-tals gömda flyktingar hoppas på nya asyllagen

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 17.01

Idag börjar den nya asyllagen att gälla. Det innebär att hundratals gömda flyktingar i Värmland får en ny chans att stanna i landet. Hittills idag har fyra familjer och en ensamstående person kontaktat Migrationsverket för att få sitt ärende prövat på nytt.

Den nya asyllagen omfattar två grupper. De som fått ett avvisningsbeslut som inte kunnat verkställas på grund av förhållanden i hemlandet, och barnfamiljer som gömt sig i Sverige efter att ha fått ett avvisningsbeslut. Och det är de gömda familjerna som Migrationsverket väntar på. De som befinner sig i lägenheter anvisade av Migrationsverket och som fått ett avvisningbeslut, få sitt ärende prövat automatiskt. Uppskattningsvis 500 personer i Värmland gömmer sig eller har lämnat landet

På Migrationsverkets enhet i Karlstad har ännu ingen gömd familj dykt upp på kontoret. Enhetschefen i Filipstad, Jan-Olov Mohren, berättar dock att man där haft besök av en familj och i Hagfors har tre familjer och en ensamstående kontaktat myndigheten för att registrera sig. För flyktingarna måste personligen besöka Migrationsverket för att ärendet ska registreras och sen handläggas och slutligen prövas av Migrationsverket. Jan-Olov Mohrén berättar att man fått in ett 10-tal skrivelser via ombud till gömda flyktingar, men det räcker inte inte för att få en ny prövning. Ett personligt besök är ett måste och det har också flyktingarnas ombud fått information om.

Men nån anstorming är det alltså inte tal om och eftersom det råder viss osäkerhet om hur länge en familj måste ha vistats i landet för att omfattas av den nya lagen. Enhetschefen i Karlstad, Eva Sidenvall, tror därför att många flyktingar kommer att avvakta mer vägledande beslut innan man törs ta kontakt med myndigheten.

Den nya asyllagen gäller fram till och med 31 mars nästa år då Sverige får en ny asylproocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".