Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstolsbeslut i norr stoppar inte Munkfors

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 16.53

Beslutet i Munkfors kommun att ge adoptivföräldrar bidrag på 30.000 kronor för adoption är olagligt. Det har länsrätten i Norrbottens län slagit fast i en dom efter ett liknande beslut i Gällivare kommun, som överklagats av en privatperson.

Det var i oktober 2005 fullmäktige i Gällivare tog beslutet att lämna bidrag på 42.000 kronor för adoption. Ett beslut en privatperson överklagade, med motiveringen att bidrag till enskild inte är ett allmänt intresse och således inte en kommunal angelägenhet. Gällivare kommun å sin sida hävdade, liksom Munkfors nu gör, att bidraget skulle gynna antalet barn i kommunen och på så sätt trygga kommunens framtid och även ge positiva signaler till såväl befintliga som presumtiva kommunmedborgare. Länsrätten konstaterar i sin dom att beslutet strider mot 10 kapitlet, 8:e paragrafen i kommunallagen, där det står att det är principiellt förbud att ge understöd till enskilda, eftersom det i regel inte kan vara ett allmänt intresse att sådant understöd lämnas. Det finns undantag, men det gäller då speciallagstiftning som exempelvis socialtjänstlagen. Gällivare kommun upphävde beslutet om adoptionsbidrag efter länsrättens dom och överklagade inte till kammarrätten. Det finns kommuner som betalar ut bidrag. I Strömsund infördes adoptionsbidrag år 2000, och hittills har fem bidrag på 24.000 kronor där betalats ut. Att det går där beror på att ingen överklagat beslutet, så frågan har har därför inte lagligt prövats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".