Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Otydligt i länet om behov av särskilt boende

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 13.41

I Värmland har antalet särskilda boenden för äldre minskat sedan 2003, och en slutsats är därför att behovet av hemtjänst kommer att öka. När det gäller särskilt boende för demenssjuka har däremot platserna ökat sedan den förra kartläggningen. Det framkommer av den inventering länsstyrelsen nu är klar med när det gäller särskilt boende inom äldreomsorgen.

Länsstyrelsen konstaterar att i Grums och Säffle kommer det att vara en brist även efter en eventuell planerad utbyggnad.

I Karlstad, Forshaga och Hammarö kommer behovet av särskilt boende vara täckt genom en planerad utbyggnad de närmaste åren och i 10 av länets kommuner finns det inte något behov av en utökning av platser. Från Kil har det inte kommit något svar alls på frågan.

Av länets 16 kommuner är det fem som har svarat olika i Länsstyrelsens enkät och boverkets bostadsmarknadsenkät, när det gäller frågan om behovstäckning av särskilt boende för äldre. Länsstyrelsen finner det anmärkningsvärt att av dessa fem är det två kommuner där de som lämnat uppgifterna kommer från samma nämnd. Slutsatsen länsstyrelsen drar är därför att det verkar finnas en oklarhet i kommunerna om behovet av särskilt boende är täckt eller inte.

För den långsiktiga planeringen av behovet av särskilda boendeformer inom äldreomsorgen i kommunerna är det viktigt att en dialog förs inom och mellan berörda nämnder.

Ett övergripande mål för bostadspolitiken är att alla ska ges möjlighet att leva i goda och ändamålsenliga bostäder och att kommunala riktlinjer ska vara utformade så den enskilde inte riskerar att nekas en insats han eller hon har rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".