Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Djurkadaver kan ge positiva miljöeffekter

Publicerat söndag 4 augusti 2002 kl 09.51
Självdöda djur får efter larmen om Galna Kosjukan; BSE inte längre användas som djurfoder eller gödning. Karlskoga Kraftvärmeverk, som idag eldar hushållssopor från sju kommuner, vill förbränna de nedmalda djurkropparna.
Ett veckolångt test i våras gav goda resultat och nu väntar Karlskoga Energi&Miljö på klartecken från myndigheterna att köra en hel värmesäsong. Och att elda nedmalda djurkroppar kan ge positiva miljöeffekter, berättar projektledare Lennart Johansson. Köttfärsen eller biomalet kommer i tankbilar från Stenstorp i Västergötland och skickas i slutna rörsystem in i pannan där det blandas med torv. Karlskoga Kraftvärmeverk är först i Europa med den här lösningen och försöket följs med stort intresse eftersom de självdöda djurkropparna enligt de nya EU-direktiven måste förstöras.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.