Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många singelolyckor i Värmland

Publicerat tisdag 6 augusti 2002 kl 08.54
För fem år sen beslutade riksdagen att anta målet att inga människor ska dö i trafiken, den så kallade Nollvisionen. Men sedan dess har 119 personer omkommit i Värmlands län och i hela Sverige har trafiken krävt cirka 2.600 människoliv.
Hittills i år har 17 personer dödats i 15 olyckor på värmländska vägar. Under första halvåret skadades dessutom 60 personer svårt. Det kan jämföras med första halvåret 2001, då åtta omkom och 47 blev svårt skadade i trafiken. Nästan hälften av dödsolyckorna är singelolyckor, som i Värmland är vanligare än i resten av landet. Den dödliga utgången beror ofta på höga hastigheter, alkohol och att bilisterna inte använder bilbälte. Hans Henriksson, trafikpolischef i Värmland, säger att många bedömer att risken för upptäckt när de kör onyktra eller för fort är liten. Den mest olycksdrabbade kommunen sedan Nollvisionen trädde i kraft är Karlstad kommun, som svarar för 26 av 119 dödsolyckor. Många dödsolyckor har också inträffat i Arvika och Sunne kommuner, medan Kristinehamn har överraskande få dödsolyckor i förhållande till folkmängd. Där har tre personer omkommit under fem år.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".