Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här skall betstödet fördelas

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 11.31

Regeringen beslutade på torsdagen hur omställningsstödet i den svenska sockerbetsodlingen ska fördelas. Det ena stödet ska användas till investeringar och fördelas efter respektive ös betkvot. Här får Gotland cirka 35 miljoner kronor.

Reformen av sockersektorn ger möjlighet att ge stöd på omkring 45 miljoner kronor i övergångsstöd till sockerbetsodlare på Gotland och Öland samt 41 miljoner kronor till drabbade regioner och odlare på grund av att Danisco säljer en del av landets produktionskvot och lägger ned sockerbruket i Köpingebro.

Stödet till Öland och Gotland ska användas till investeringar och fördelas efter respektive ös betkvot. Här Gotland får cirka 35 miljoner kronor.

Det andra stödet får användas till samma typ av åtgärder som ingår i landsbygdsprogrammet. Regeringen har beslutat att stödet ska gå till odlare och områden som berörs av omstruktureringen.

Pengarna kan bland annat användas till utbildning, information och kunskapsspridning, modernisering av jordbruksföretag, stöd till samarbete för att initiera nya produkter, processer och tekniker inom jordbruks-, livsmedels- samt inom skogsbrukssektorn.

Här får Gotland 2,6 miljoner kronor.

Den första utbetalningen av stöden görs iseptember 2007 och den sista senast september 2011. De insatser och åtgärder som finns med i omstruktureringsprogrammet ska vara genomförda senast den 30 september 2010.

Det kommer att skrivas en svensk förordning som mer i detalj beskriver hur stöden ska administreras och vilka villkor som kommer att gälla vid ansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".