Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sex år gammalt heroinmål tas upp igen

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 04.53

Riksåklagaren Fredrik Wersäll har beslutat att återuppta förundersökningen om grovt narkotikabrott på Wisby hotell i maj 2000. Nu väcks hoppet om resning för mannen som dömdes till nio års fängelse och som hela tiden ansett att han föll i en av polisen gillrad fälla.

Det var i början av maj 2000 som 1,5 kilo heroin beslagtogs på ett Wisby hotell och en nu 33-årig man dömdes till nio års fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott. Men mannen och hans advokat, Eric Dufvenmark, har hela tiden ansett att han föll i en av polisen gillrad fälla.

I mars 2005 kom uppgifter om att det var med hjälp av en hemlig informatör som polisen skulle ha skapat den rekordstora knarkaffären. Men när rättegången hölls sas inget om att polisen skulle haft en hemlig informatör inblandad.
Den 15 mars 2005 intervjuades Eric Dufvenmark i Radio Gotland och då sa han att det hela gått till så här:
Hans klient hade först träffat polisens infiltratör på en restaurang i Visby. Enligt klienten berättade infiltratören om en narkotikaaffär som skulle ske och frågade om han ville hjälpa till och som belöning få 120 000 kronor. Från början var han tveksam men bestämde sig ändå för att ta sig an uppdraget, att frakta ett paket med narkotika mellan högskolans parkering och Wisby Hotell.
Enligt Dufvenmarks klient fanns infiltratören på hotellrummet när han kom dit som sa att han, klienten, istället skulle ta heroinet till en annan plats där utväxlingen skulle ske. Men när han kom ut från hotellet blev han istället omedelbart gripen av polis.
-Min klient har dömts på felaktiga grunder och ska ha ny prövning, detta var en olaglig brottsprovokation, sa Dufvenmark som ville att riksåklagaren skulle titta på om mannen blev provocerad till brottet och varför i så fall varken advokat, åklagare eller ens domstol inte fick reda på det. 

I februari 2006 skickade Gotlands förre länspolismästare Carin Götblad ut ett pressmeddelande där hon värjde sig mot de anklagelser hon upplevt sig utsatt för i samband med ett mål i Högsta domstolen. Då hade hon just hörts, under ed, om polisens metoder i några uppmärksammade fall. Ett av dessa fall var det stora herointillslaget på Gotland. En kriminalkommissarie som stod inför rätta ville nämligen ha Götblads vittnesmål till stöd för att de metoder han använt varit en del av polisens praxis. I pressmeddelandet sa Götblad att hon upplevde en häxjakt, byggd på påståenden från en och samma person, med ett starkt egenintresse i frågan. Hon hade ”självklart inte godkänt eller känt till om det skulle provocerats fram något brott.”

I september 2006 trädde mannen som uppges ha agerat lockbete åt polisen fram i Expressen och sa då att han beordrats av länskriminalchefen Leif Jennekvist att genomföra operationen på Gotland. Enligt mannen skulle han från början infiltrera en kriminell liga och fick reda på att en narkotikalangare ville sälja ett större parti knark.  Efter att han trätt fram i tidningen fick han inte längre något skydd och inte heller någon ersättning. Men efter ett möte kom mannen och polisen överens om den ersättning han ska få, men uppgörelsen är hemlig.

Nu säger alltså riksåklagaren att förundersökningen ska återupptas: ”Som underlag för övervägandena i ärendet finns anledning att granska material från två nu pågående andra förundersökningar, vilka till vissa delar har anknytning till målet mot 33-åringen”.

Beslutet innebär också att Eric Dufvenmark kan få ta del av dessa två andra undersökningar som varit hemliga för honom.

Mika Koskelainen
Mika.Koskelainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".