Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt bröd från Walldén i Hablingbo

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 06.42

Intresset för gamla inhemska sädeslag ökar, och inom kort kan vi kanske köpa bröd bakat på gotländskt bortstvete.

Sedan många år tillbaka pågår olika slags försöksodlingar i Lantbruksuniversitetets regi av gamla gotländska sädeslag som inte ger så hög avkastning som de moderna, men som har andra kvaliteteter, och det gör att det är ekologiska odlare som är intresserade.

Än så länge är det bara små försöksodlingar som görs, men förhoppningar finns både på lantbruksuniversitetet och på Hushållningssällskapet att det ska växa och bli en nischgröda att räkna med.

Vid ett seminarium på Lövsta om gamla spannmålssorter hade Gabriel Walldén från Hablingbo bakat bröd av just borstvete och det föll deltagarna i smaken och har nu nominerats till den italienska så kallade slow food-kommissionen, en organisation som bildats i protest mot all snabbmat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".