Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så drabbades ön av stormen

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 17.19
1 av 2
Skadan vid lotslejdaren.
2 av 2
Yngve Jakobsson i grävskopan lagar Strandpromenaden.

Uppdaterad summering måndag 17:20  
Stormen Per lämnade en hel del spår efter sig på Gotland, med bland annat omfattande strömavbrott och stora materiella skador. Men inga personskador har rapporterats, och djuren tycks ha klarat strömavbrotten bra.

Orkanbyar över Gotland
Enligt SMHI:s meteorolog Lars Knutsson blåste det som mest på Fårösund, där det blåste storm med medelvindar på 28 m/s och orkanbyar på upp till 34 m/s. Vattenståndet i Klintehamn var vid måndag lunch 70 centimeter över den normala.

Tiotusen hushåll utan ström
Träd som fallit över vägbanan hindrade trafiken under söndagen och måndagsmorgen. I åtminstone ett fall ställdes en busstur in eftersom vägen var ofarbar.
Fallande träd orsakade också många strömavbrott. Som mest var 10 000 elabonnenter på ön utan ström.
Vid femtiden på måndagseftermiddagen var tvåhundra elkunder utan ström, de flesta av dem i Boge och Hörsne.
Geabs driftsansvarige Anders Öberg säger till Radio Gotland att om någon kund efter klockan 19 måndagskvällen fortfarande inte har ström ska dessa i så fall då höra av sig till Geab på nytt.

Inställda skolor
Flera skolor ställde in undervisningen på måndagen på grund av strömavbrottet, nämligen Gothem, Fårö, Endre, Sanda, Eksta, Hogrän-Eskelhem och Vänge där både förskolor och vanliga skolor höll stängt.
För de strömlösas skull beslutade Gotlands kommun vid lunchtide att köra ut i tank till de som så behövde.

Telefonlöst på östra Gotland
Totalt 600 hushåll kring Stånga och Gothem blev också utan fast telefon, men strax innan klockan 14 på måndagen hade alla fått telefonen tillbaka.


Snabbfärjan slet sig
Det blev ett kraftigt hål i skrovet på snabbfärjan HSC Gotlandia och vatten trängde in i ett tekniskt utrymme i skrovet, efter att fartyget under nattens storm stötte i en del av kajen i Fårösund, där färjan legat förtöjd. som är teknisk chef vid Gotlandsbolaget inspekterade skadan, som han uppskattade till tio - femton kvadratmeter stor, och att skadan var allvarlig. Det är dock ingen fara för att färjan ska sjunka. Hålet ska först tätas för att man ska kunna pumpa ur vattnet. Därefter ska hålet lagas temporärt för att färjan ska kunna föras till varv så att skrovet kan lagas.

Mycket för räddningstjänsten
Räddningstjänsten fick mängder av larm om plåttak och vindskivor som gav sig iväg, flaggstänger som vikte sig och träd som låg över vägar. Det gällde bland annat i Mästerby, Lummelunda och vägen mellan Ganthem kyrka och Hörsne. Dessutom släppte en tegelvägg på Södervärnshallen, vilket fick räddningstjänsten har spärra av området. Vid Fältgatan i Visby flög armeringsjärn i luften.

Bodar nära blåsa ned i havet
Stormen och det ovanligt höga vattenståndet gjorde att en del av bodarna på piren vid norr om Visby höll på att blåsa ner i vattnet under söndagskvällen. Vattnet stod då omkring 30 centimeter över kajen, berättar Karl-Gerhard Pettersson som är ordförande i Flundrevikens båtklubb.
Med hjälp av hjullastare lyckades man köra i land fem stugor som gett sig iväg från plintarna och ställa dem på parkeringsplatsen. En del av båtarna som stått uppställda på land blåste ner i viken, men i övrigt verkade bryggor och båtar ha klarat sig utan större skador.

Kyrkor skadades
Flera gotländska kyrkor skadades också. Spirorna som bär upp vindflöjlarna på Ekeby och Eskelhem kyrkor har skadats. I Vamlingbo har en del falbräder lossnat på tornhuven. På Fide kyrka har en del tegel på långhuset lossnat.

Människor och djur klarade stormen
Inga personskador har rapporterats till följd av stormen. De flesta lantbrukare verkade ha klarat sina djur bra trots strömavbrotten. Enligt distriktsveterinär Lotta Persson har de flesta djurägare idag reservkraftverk, som går på diesel, och som klarar både vattenförsörjning och mjölkmaskiner.

Strandpromenaden gav vika
Under måndagen stängdes Strandpromenaden i Visby av nedanför lasarettets helikopterplatta, efter att vågorna slagit sönder asfalten på en cirka 15-20 meter lång sträcka. Asfalten som slitits sönder ska helt tas bort och ersättas med grus så att vägen blir framkomlig igen.

Trafiken till och från ön igång igen
Det hårda vädret orsakade förseningar och inställda avgångar i båttrafiken till och från Gotland. Flera avgångar ställdes in helt under söndagen, och flygturerna ställdes också in under söndagskvällen. På måndagen gick flyg- och båttrafiken som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".