Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprängmedel var bara tomt hot

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 11.24

När polisen spärrade av ett villaområde i Visby i december var det av rädsla för en explosion. Men de kemikalier som fanns i huset användes för att utvinna narkotika ur växtdelar.

Den ammunition och de vapendelar som också fanns i huset kom från kommunens återvinningsstation och från militärens skjutfält, uppger den 45-åring som nu åtalas misstänkt för grovt hot mot polisen, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, vapenbrott och narkotikabrott. Han har erkänt narkotikabrott och innehav av explosiva varor men nekar till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var den 6 december som polisen kom till den 45-årige mannnens bostad på Smålandsgatan i Visby. Mannen var misstänkt för narkotikabrott och polisen vill ta honom till förhör och söka igenom hans bostad.

När de fem poliserna stod utanför mannens dörr, ville han vinna tid för att göra sig av med den narkotika han hade i bostaden. Därför sa han att han hade sprängmedel i bostaden och hotade att spränga sig och poliserna i luften. Han krävde också att poliserna visade ett beslut från åklagaren som gav dem rätt att ta sig in i hans bostad.

När 45-åringen senare lät sig gripas och polisen såg sig om i bostaden och hittade olika kemikalier och ammunition, beslutade de att tillkalla bomexperter från fastlandet. Bostadsområdet spärrades av och tolv intilliggande hus fick utrymmas.

I bostaden hittade polisen bland annat krut, tändare till sprängmedel, delar till handgranater, delar till mausergevär, slutstycke till en armépistol, pipor till en kulsprutor, en revolvertrumma, ammunition, aceton, bensin, syra och något som liknade en hemmagjord bomb.

I förhör har mannen själv berättat att han använde aceton för att utvinna narkotika ur olika växter. I bostaden fanns bland annat över 500 vallmofrökapslar och marijuanaplantor.

Det polisen befarade, och som mannen själv hotat med, var att han tillverkat TATP, en kemisk blanding som är mycket explosivt. Det var det som fick polisen att backa vid det första försöket att gripa honom.

I senare förhör säger han att hotet var taget ur luften och att den tallrik med en vit sörja som han hotat poliserna med bestod av blött socker. Sverige Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, som analyserat sörjan har kommit fram till att ämnet varken var narkotika eller hälsofarligt.

Men åklagaren hävdar att mannen hade de kemikalier i sin bostad som krävdes för att tillverka en sprängladdning.

När det gäller ammunitionen och alla olika vapendelar som polisen hittade på Smålandsgatan säger 45-åringen att han tagit vapendelarna från kommunens återvinningsstation i Visby. En del har han också hittat på militärens skjutfält, på Hällarna och i Tofta.

Enligt mannen förstördes en hel del militära vapen på återvinningsstationen och att han har där fått tillstånd av personalen att ta de olika vapendelarna.

Enligt SKL krävs det inget tillstånd för en stor del av vapendelarna mannen hade hemma, men för ammunitionen.

Krutet uppger 45-åringen att han fått från olika fyrverkeripjäser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".