Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen säger nej till kalkbrott

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 14.53

I dag är sista dagen att lämna in synpunkter till miljödomstolen på Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning för det sökta nya kalkbrottet i Bunge. Bland andra säger länsstyrelsen nej.

Nordkalk provbryter just nu kalksten i två mindre brott i området för att kontrollera kalkstenens kvalitet och tillgången på sten. Stenen vid det nuvarande Klinthagensbrottet kommer snart att vara utbruten och därför vill företaget säkra tillgången på sten fram till år 2035.

Nordkalk vill alltså ersätta det nuvarande Klinthagenbrottet med ett 170 hektar stort och cirka 33 meter djupt brott, den så kallade Bungetäkten. Dessutom har Nordkalk ansökt om att bygga ett nio kilometer långt och 30 meter brett transportband från täkten till kalkanläggningen Storugns i Bläse.

Flera remissinstanser, till exempel Fältbiologerna, Föreningen Bevara Ojnareskogen, Naturskyddsföreningen och Gotlands kommun har begärt anstånd med sina synpunkter till den 23 februari.

Majoriteten av de synpunkter som hittills ändå kommit in till miljödomstolen är kritiska.

Länsstyrelsen på Gotland säger nej. Det är framförallt osäkerheten kring vattenfrågan - hur en så pass stor bergtäkt skulle påverka vattentillgången i Bästeträsk - som avgjort länsstyrelsens beslut. De tycker att det finns brister i Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning, framförallt när det gäller påverkan på grundvattnet. Länsstyrelsen tycker också att Bungetäkten skulle skada skyddsvärda livsmiljöer i de närliggande Natura 2000-områdena Bräntnings haid och Bästeträsk.

Gotlands Botaniska förening vill inte att brytning ska tillåtas inom området eftersom täktområdet ligger i ett stort och ganska opåverkat naturområde med många rödlistade djur och växter. Området är klassat som riksintresse för naturvåden och har dessutom föreslagits som nationalpark, påpekar föreningen i sitt svar. De skriver vidare att brytningen skulle påverka vattentillgången och vattenkvaliteten i Bäste träsk under många år. Föreningen vill därför att miljödomstolen på plats ska inspektera de ytvattenflöden som passerar det ansökta täktområdet, gärna vid högvatten i samband med snösmältning.

De får stöd av Svenska Botaniska föreningen som skriver att hela hällsmarksområdet med skog och våtmarker är en unik och känslig miljö. En kalktäkt i Bunge Ducker skulle enligt dom utplåna den befintliga naturmiljön och orsaka obotliga skada på skyddade arter som nattskärra, spillkråka, trana ängshök, kungsörn och apollofjäril.

Dessutom tycker föreningen att Nordkalks hydrologiska undersökningar har stora brister och att det därför inte är möjligt att fullt ut bedöma effekterna av täkten.

Även Världsnaturfonden vill avslå Nordkalks ansökan med motiveringen att området är ett av de högst värderade oskyddade områdena i Sverige för närvarande. Bland annat finns där norra Europas mest skyddsvärda agkärr.

Varken Sveriges Geologiska Undersökningar eller Riksantikvarieämbetet har dock något att invända mot Nordkalks ansökan och miljökonsekvensbeskrivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".