Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Civil räddningshelikopter på ön

Publicerat fredag 31 augusti 2001 kl 17.24
Det blir en räddningstjänsthelikopter på Gotland i framtiden, även om inte militären utför uppdraget.
I början av 1990-talet meddelade Försvarsmakten att den inte hade behov av militära helikoptrar på västkusten. Sjöfartsverket måste garantera sjöräddningen och hyrde då in försvarets helikoptrar för att kunna utföra räddningsinsatser. Sen fortsatte den utvecklingen över fler platser i Sverige, bland annat Gotland. Genom att försvaret ska skära ner kommer de framöver bara att kunna ha helikopter på tre platser istället för på fem. De platser som inte får försvarsmaktens helikopter är Sundsvall och Visby. Sjöfartsverket har nu fått i uppgift att samordna alla räddningstjänster som samhället förväntar sig av helikopterverksamheten. Just nu pågår upphandlingsprocessen med helikopterföretag som är beredda att utföra räddningstjänstuppdraget på Gotland.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.