Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försöksgårdar har vanligt jordbruk

Publicerat tisdag 22 maj 2007 kl 15.06

Radio Gotland har tidigare berättat om gotländska lantbruksföreträdares kritik mot att Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, knappt bedriver någon försöksverksamhet på sina gotländska gårdar.

I och med köpet av Hallfreda gård i Follingbo fördubblade SLU sitt markinnehav på Gotland och gårdarna drivs nu som konventionella jordbruk - med statliga pengar.

Men syftet är inte att lantbruksuniversitetets försöksgårdar ska konkurrera med det privata jordbruket, säger SLU:s egendomschef Lars-Olov Johansson.

I den framställan som gjordes till regeringen i höstas inför att de skulle godkänna SLU:s köp av Hallfreda står det att SLU:s uppdrag är att förvalta fastigheter som nyttjas som forsknings- och utbildningsändamål. Det står också att SLU ska bedriva jord- och skogsbruk på de fastigehterna - i den mån det krävs SOM STÖDPROCESS för försöken.

Men vid köpet av Hallfreda berdrev SLU ingen forskning alls på systergården Stenstugu i Endre. Enligt Bengt-Olov Johansson handlar det om att ha mark i beredskap - den dagen det finns ett forskningsbehov - men det kan dröja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".