Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Greenpeace åtalas

Publicerat fredag 7 september 2001 kl 07.21
Miljöorganisationen Greenpeace kommer, inom de närmaste veckorna, att åtalas för en protestaktion mot Umeå energi. Det rör sig om en aktion liknande den mot Cementa i Slite i våras. Umeå energi kräver, liksom Cementa, att Greenpeace ska betala skadestånd, på drygt en miljon kronor.
Sådana här skadeståndskrav är så komplicerade att det är svårt för åklagaren att driva dem i rätten, säger kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström. Förra våren kedjade aktivister från Greenpeace fast sig vid ingångarna till Umeå energis område och blockerade på så sätt ingångarna. De klättrade upp i förbränningsanläggningens skorsten, och satt kvar där i fyra - fem dygn. För det är de misstänkta för grovt olaga intrång och egenmäktigt förfarande. Umeå energi har också krävt att Greenpeace ska betala skadestånd. I början av veckan så lämnade Cementa in en kompletterande polisanmälan mot Greenpeace för protestaktionen i våras mot sopförbränningen vid fabriken på Gotland. Även här handlar det om olaga intrång, och olovligt förfogande och skadegörelse. Cementa vill ha drygt 2,2 miljoner kronor i skadestånd för bland annat stopp i produktionen i samband med Greenpeaces aktion. Enligt Greenpeace döms aktivisterna ofta för brott som olaga intrång och liknande Däremot har de inte dömts till att betala skadestånd tidigare. Och i Umeå energis fall, så lämnar åklagaren Inga-Lis Adervall Åström till Umeå energi att själva driva skadeståndskravet.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.