Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiska mot möjligheten till "friköp"

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 17.41

Svenska Naturskyddsföreningen är kritisk till den sorts ”friköp” som går ut på att man planterar träd för att kompensera för utsläpp från oljeuppvärmda hus och som ett försäkringsbolag lanserade i går på Gotland.

Emma Lindberg som är Naturskyddsföreningens klimathandläggare är skeptisk.
- Jag tänker att det är ytterligare ett exempel på den här debatten eller fenomenet som många brukar kalla kliimatneutralitet. Vi från naturskyddsföreningen tycker det är positivt att en stor mängd aktörer i samhället försöker hitta sätt att minska sin klimatpåverkan. Men det finns en viss farhåga i att man ser det här som att köpa sig fri, säger Emma Lindberg.
Ett försäkringsbolag gick igår (:läs tisdag) ut med siffran att villorna på Gotland släpper ut 38 000 ton koldioxid varje år. Den beräkning som bolaget angav baserades på senast tillgängliga statistik från SCB.
Ett genomsnittligt villahushåll påstods stå för 2,64 ton koldioxidutstläpp per år.
Och försäkringsbolaget erbjuder nu möjligheten att ”klimatkompensera” villornas utsläpp, förutsatt att villaägarna tecknar en ny villaförsäkring hos bolaget.

Försäkringsbolaget uppger att cirka 25 träd/villa måste planteras för att ”kompensera” en normal-villas utsläpp.
Och den fortsatta uträkningen är att en yta motsvarande 617 fotbollsplaner skulle behöva planteras med träd för att kompensera för de oljeuppvärmda villorna på Gotland.

Men nu är det inte här på ön som de där träden skall planteras.
Försäkringsbolaget har en uppgörelse med ett miljökonsultföretag, samma företag som gjort rapporten om villornas utsläpp. Det miljökonsultföretaget har åtagit sig trädplanteringen som skall ske i Afrika och i Mexico.

Försäkringsbolaget vill erbjuda ett smidigt och enkelt sätt för sina kunder att göra en insats för miljön.
Men Sveriges största natur- och miljöorganisation, Naturskyddsföreningen, är alltså kritisk till den sortens friköp. Att nyplanterade träd i Mexico skall sona det dåliga samvete någon kanske har för en oljeuppvärmd bostad på Gotland.
- Sverige har ju generellt sett haft som fokus politiskt att vi ska minska våra utsläpp inom landet i stället för att köpa oss fria, säger Emma Lindberg.
Katarina.Hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".