Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång strid om rivningshotat vindkraftverk

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 08.04
Fallet med det omtvistade vindkraftverket på fastigheten Bols i Havdhem på södra Gotland är ännu inte avslutat. Ägaren försöker få uppskov med nedmonteringen och hoppas också på att få ett nytt bygglov.
Trots att vindkraftverket fick bygglov ska det rivas för att det anses bullra för mycket. Grannarna ansåg att de inte fått information i tid och överklagade, trots att överklagandetiden gått ut. Ärendet gick ända till regeringsrätten som gav de klagande rätt. Byggnadsnämnden beslutade därefter att verket ska vara rivet den 10 december- annars hotar böter. Men Siral System som satt upp vindkraftverket menar att bedömningen av bullernivåerna inte är riktig. Enligt Siral System har man inte gjort en ordentlig bullermätning, en mätning som skulle visa att ljudnivåerna understiger gränsvärdet för buller. Det hela är en principfråga, menar Siral System, eftersom ett regeringsrättsbeslut får följder i hela landet om det skulle bli vägledande Därför funderar man på hur man kan gå vidare rent juridiskt. Men medan juristerna funderar på ärendet har ägaren alltså begärt att få skjuta upp rivningen av vindkraftverket. Ägaren hänvisar till att det är svårt att montera ned verket under den här årstiden. Dessutom kommer bolaget att skicka in en ny bygglovansökan. I den har också vindkraftverkets teknik ändrats. Bland annat vill man sätta in utrustning som kan stänga maskinen automatiskt vid tidpunkter då den kan ge störande skuggor. Så än är den här segdragna historien inte avgjord.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".