Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlandsmoderater säger ja till att Nord Stream får använda Slite hamn

Publicerat måndag 16 juli 2007 kl 14.19

Trots att det finns kritiska röster inom det egna partiet har moderaterna på Gotland enats om att säga ja till det tysk-ryska bolaget Nordstreams planer på att bygga ut hamnen i Slite.

Hamnen i Slite finns med på Nord Streams lista över hamnar där företaget kan tänka sig att placera ett av sina stora logistikcentra, för bland annat transporter av rör och annan materiel under några år. För att kunna göra det måste kajen rustas upp för uppskattningsvis 50-100 miljoner kronor.

Om Nord Stream väljer att vilja använda hamnen i Slite betyder det att dagens apotekskaj måste rustas upp och göras dubbelt så bred, 30 meter istället för 15. Detta samtidigt med muddringar som gör hamnen 8 meter djup istället för dagens 6,5 meter. Bolaget Nord Stream har aviserat att det kan handla om arbete under tre års tid.

När Nord Stream använt färdigt kajen, efter tre år, kan Gotland alltså ha en attraktiv kaj i Slite, som skulle kunna fungera som avgångsplats för båtar till och från Polen, Finland eller Baltikum.

- Nu erbjuder alltså Nord Stream en bredare kaj, en längre kaj, en djupare hamn, vilket ger Slite en helt ny möjlighet att ta del av kryssningstrafik och förhoppningsvis också färjetrafik, säger Inger Harlevi, som är ordförande för moderaterna på Gotland.
- Hade det varit vilket annat bolag på denna jord helst, som inte har rysk aktiemajoritet, hade gotlänningarna gjort vågen för att få den här kajen i Slite.

Inger Harlevi säger att moderaterna är positiva till att Nord Stream ska få investera i hamnen i Slite, men tveksamma till att man ska bygga en gasledning i Östersjön.

- Om det nu är så att ett bolag vill satsa pengar på att fixa till hamnen, så kan vi inte säga nej till det, menar Harlevi. Det är ju inget som talar för att Nord Stream får bygga gasledning bara för att de investerar i Slite, resonerar hon. Gotland ska helt enkelt utnyttja att Nord Stream har tidspress och bolaget måste ju snart börja satsa på en hamn i Sverige för att den ska vara klar om de skulle få tillåtelse att bygga ledningen.

Men om förslaget att att det rysk-tyska företaget Nord Stream ska stå för upprustningen av Slite hamn kommer upp i Gotlands kommunfullmäktige, tänker moderaten Solveig Artsman rösta nej. Solveig Artsman säger till moderaternas kommunstyrelse- och kommunfullmäktigegrupper att hon av säkerhets- och miljöpolitiska skäl säger ett bestämt nej till Nord Streams planerade gasledning i Östersjön och att hon därför också säger nej till att Nord Stream ska stå för upprustningen av hamnen i Slite.

Reporter Lars.Eskelind@sr.se

 
 

Radio Gotlands rapportering om Nord Stream och Slite:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".