Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsrätten behöver ökade resurser

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 07.14

Det tar i år längre tid än vanligt att få sitt mål avgjort i Länsrätten på Gotland. Orsaken är att resurserna har inte räckt för att klara den stora ökningen av inkommande mål som varit i år.

- Vi är inte dimensionerade att klara en sådan här ökning rakt upp och ner, säger Peter Freudenthal, chef för Länsrätten på Gotland.

Jämfört med samma period förra året har Länsrätten i år fått in fyrtio procent fler mål, vilket är den största ökningen av länsrättsmål som varit i hela Sverige under året.

Det här belastar Gotlands länsrätt hårt. Ett par eller några månader längre än vanligt räknar Peter Freudenthal att det kommer ta från det att ett mål lämnas in tills att det är avgjort.

Den viktigaste förklaringen till ökningen är att Länsrätten på Gotland har fått i uppdrag att avgöra alla Sveriges mål där personer överklagar vad som står i Kronofogdens register.

Totalt har antalet mål ökat med 240 stycken, men resurserna Länsrätten fått har bara räckt till att avgöra ungefär hundra mål extra. Den ekvationen resulterar förstås i att väntetiden för att få sitt mål avgjort har ökat.

- Vi är redan nu ansträngda och när vi får 240 mål till då blir min uppgift som chef att förklara för Domstolsverket att vi fått problem, säger Peter Freudenthal.

Nu i veckan ska han träffa Domstolsverket och prata för att Gotlands länsrätt ska få ökade resurser. Regeringens mål är att det ska sex månader från det att man lämnar in sitt mål tills det att Länsrätten tagit sitt beslut.

Det är ett mål som få länsrätter i Sverige klarar och den stora ökningen av inkomna mål som Gotland haft i år gör att man här på ön är längre ifrån än vanligt att klara det.

Som det är nu tar det i snitt runt åtta månader att avgöra ett mål och omkring fem procent av målen ligger längre än ett år. Men efter veckans möte med Domstolsverket hoppas Peter Freudenthal på att han ska kunna anställa ytterligare personal för att kunna besluta snabbare i fler mål och få ner väntetiderna.

- Men då behöver vi ju pengar, säger han. Får vi den hjälpen så ska vi reda ut det här omgående, men det kommer säkert ta ett halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".