Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre tidningar på biblioteken

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 06.51

Det blir allt färre tidskriftsprenumerationer på de gotländska biblitoken. Från att ha haft fler tidskrifter än de flesta övriga bibliotek i landet ligger nu Gotland under genomsnittet. Det är en trend som kan påverka besökarantalet negativt.

- Ja det kan det mycket väl göra, säger Peter Axelsson, informationschef på Svensk biblioteksförening.

Svensk biblioteksförenings senaste undersökning av folkbiblioteken visade att det finns ett samband mellan hur många besökare biblioteken har och hur många tidskrifter som finns.

2005 fanns femton prenumerationer på tusen gotlänningar, vilket var en bra bit över riksgenomsnittet. Ett år senare var det bara fem prenumerationer på tusen personer, vilket istället är en bra bit under genomsnittet. Men Anna Säve Söderbergh, som är bibliotekarie på Almedalsbiblioteket och ansvarig för inköpen av tidningar och tidskrifter, tror inte det kommer påverka.

- De breda tidskrifterna har vi ju kvar. Det är de vetenskapliga som försvinner och de kommer fortfarande finnas kvar digitalt i databaser, säger hon.

En något missnöjd bebis bryter tystnaden inne på Almedalsbiblioteket i Visby, annars är det tyst och förmiddagslugnt. Uppe vid tidskriftsavdelningen sitter en ung man och läser en tidning.

- Det är en Illusterad vetenskap, säger mannen som heter Jonny Rönnberg. Jag läser den som lite avkoppling efter skolan.

Anna Säve Söderbergh står vid tidskriftsställen. Tidskriftterna står i bokstavsordning och under bokstaven A sorteras de populära tidningar, Allt om Mat, Allt om Trädgård och Amelia.

- De här kommer vi definitivt ha kvar, säger hon.

Hon berättar att anledningen att man måste spara in på tidskrifter är att man nu har fler digitala databaser. Det kostar pengar och eftersom anslag till bok- och tidskriftsinköp inte ökar så måste man prioritera.

- Det är ju en fördel att ha de här tidningarna i en databas istället, för då kan man söka efter artiklar lättare, säger Anna Säve Söderbergh.

Förutom de vetenskapliga tidskrifterna så kommer man även avsluta sina prenumerationer på en del utländska dagstidningar eftersom de finns på nätet i de nya databaserna.

Nere vid tidningsstället för utländska tidningar står bibliotekarie Söderbergh och håller i en Le Figaro, en fransk tidning som man snart får nöja sig med att läsa på nätet.

- Men vi kommer ju ha kvar en hel del andra, säger hon. Men det är dyrt att prenumerera på utländska dagstidningar. En Isvetsija (rysk dagstidning) kostar över åtta tusen för ett år.

Jonny Rönnberg sitter kvar på andra våningen och läser Illustrerad vetenskap. Den kommer finnas kvar och det är tur, tycker Jonny.

- Det hade varit synd om den försvunnit. En tidning är alltid trevligare i pappersform än på Internet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".