Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever ska få lika sexualundervisning

Publicerat lördag 1 december 2007 kl 08.09

Det ska inte längre vara skillnad på hur sexualundervisningen i de gotländska skolorna ser ut. Snart startar ett projekt som ska leda till att skoleleverna ska få samma sexualundervisning oberoende av vilken skola de går på. Att antalet svenskar som fått hiv de senaste åren ökat, kan bero på minskad sexualundervisning i skolan, tror Smittskyddsinstituet.

I dag 1 december är det internationella aidsdagen. I Sverige har antalet smittade ökat under hela 2000-talet och hittills i år har enligt Smittskyddsinstitutet 420 svenskar smittats av hiv.

För att förebygga hiv, aids och andra smittsamma könssjukdomar fick Gotlands kommun 300 000 kronor av socialstyrelsen i våras.

Mestadelen av det beloppet har gått till ett projekt som heter Det Gemensamma Budskapet. Det handlar om att ungdomar på Gotland ska få samma sexualundervisning oberoende av vilken skola du går på. Åsa Hedqvist som är en av två koordinatorer av projektet säger att i februari ska det anordnas en workshop där representanter från skolor och föreningar ska träffas och tillsammans komma fram till ett gemensamt budskap till ungdomar vad gäller sexualundervisning.

Ökningen av hiv är ingen tillfällighet. Antalet anmälda fall har stigit de senaste fem åren. En stor andel är personer som varit smittade redan när de kom till Sverige. Men även den inhemska spridningen har ökat. 2002 var siffran drygt 50 under årets första tio månader. I år är siffran cirka 100.
-Vi ser en uppgång även för andra sexuellt överförda sjukdomar som klamydia, gonorré och syfilis, säger överläkare Anders Blaxhult vid Smittskyddsinstitutet till TT.
-Det tyder på att människor tar större risker nu i sexlivet.

En av orsakerna till vår bristande respekt för farorna kan vara sexualundervisningen i skolorna som inte var speciellt högprioriterad för tio år sedan. Där satsar man nu igen, vilket Blaxhult tror är viktigt.
-Man grundlägger sitt sexualbeteende tidigt i livet och behåller det sedan. Det är viktigt att man får rätt attityd från början, tycker Blaxhult.

I Sverige har också kondomanvändningen minskat vilket i sin tur ökar riskerna.
-Jämför man med till exempel Danmark har Sverige klart mindre kondomanvändning, säger Blaxhult.

Totalt lever i dag drygt 4 300 personer med hiv i Sverige. Det är den högsta siffran hittills och beror dels på ett ökat antal nyupptäckta fall plus att dödligheten har minskat sedan 1995.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".