Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdchef hoppar av i protest

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 16.10
Hans Brandström

Distriktsläkaren Hans Brandström som fått jobbet att leda vårdcentralerna på Gotland från och med nästa år kommer inte att ta jobbet.

Det är i protest mot hälso- och sjukvårdsnämndens senaste beslut som han inte längre vill ha uppdraget.

Efter hälso- och sjukvårdsnämndens kursändring har förutsättningar för detta viktiga uppdrag förändrats radikalt. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut att den framtida primärvården till vissa delar skall organiseras i strid mot hälso-och sjukvårdslagen, gör att Hans Brandström anser det oetisk att tillträda som primärvårdschef nästa år.

-Hälso- och sjukvårdsnämnden upphävde vid sitt senaste möte medborgarnas rätt att enligt hälso- och sjukvårdslagen välja en fast läkare ipå vårdcentralen. Likaså förkastades det av förvaltningen föreslagna kvalitetskravet att vårdcentraler på Gotland bör bestå av minst tre läkare, skriver han i ett pressmeddelande.

Primärvårdschefen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen förväntas nu även teckna avtal med enläkarstationer som inte har förutsättningar att utföra alla de vårdinsatser som krävs för många kroniskt sjuka. Nationella riktlinjer för diabetes, hjärtsvikt, kronisk smärta, Astma, KOL med flera kräver teamsamverkan och en kritisk massa av flera läkare, distriktssköterskor, undersköterskor, psykolog och läkarsekreterare på en vårdcentral, anser han.

-Förutsättningarna för att skapa en högkvalitativ primärvård inom lagens råmärken saknas efter ovan redovisade kursändring av Hälso- och Sjukvårdsnämnden. Jag finner det därför inte längre möjligt att nästa år ta på mig uppdraget som primärvårdschef på Gotland.

- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sett fram emot Hans Brandströms tillträde som primärvårdschef med stora förväntningar. Hans Brandström är som en person med hög kompetens och med den långa erfarenhet som krävs för att både utveckla primärvårdens kvalitet, innehåll ochdriftformer och samtidigt genomföra nödvändiga förändringar för attklara ekonomin, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg i en kommentar.

- Hans Brandströms beslut åskådliggör en allvarlig klyfta mellan en tung företrädare för primärvården och hälso- och sjukvårdsnämnden om primärvårdens framtida inriktning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.

Hans Brandströms avhopp gör det inte lättare för förvaltningen att samtidigt genomföra vårdvalsmodellen, stora ekonomiska åtstramningar och samtidigt bibehålla entusiasm bland den personal som till huvuddelen ändå förväntas arbeta kvar inom egenregiverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".