Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Visbykrögare misstänkt för skattefusk

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 06.41

Omfattande fusk har upptäckts hos en krögare i Visby. Ägaren misstänks för att ha stoppat drygt två miljoner kronor i egen ficka. Skatteverket upptäckte fusket vid en kontroll förra året. Det handlar bland annat om 13 000 entréavgifter som inte redovisats.

Skatteverkets utredning är en rafflande läsning i konsten att slippa betala skatt.

På den kassaapparat som registrerar inträdena kunde Skatteverket vid sin kontroll i november förra året konstatera att ett flertal registrerade försäljningar raderats. Så många att det blev minus i kassan under nio av dygnets timmar var försäljningen.

Kassaapparaten har manipulerats, konstaterar Skatteverket och det har gjort att ungefär 13 000 entreávgifter inte redovisats.

Antalet har skatteverket räknat genom att jämföra de redovisningar som företaget lämnat och de vaktrapporter som lämnas till polisen varje dag. På så sätt ska ägaren ha fått in drygt 1,5 miljoner kronor som inte redovisats.

Bolaget å sin sida hävdar att det händer att entreávgiften blir lägre än vad som sägs och en del dagar har man inte tagit ut någon avgift alls.

Att det blivit fel i redovisningen förklarar ägaren med att kassaapparaten var köpt begagnad.

Förutom saknade entreávgifter anser Skatteverket att försäljningen av öl. vin och champagne varit betydligt större än vad ägaren tagit upp i sin deklaration. Ungefär 600 000 kronor till borde det ha sålts för.

Ägaren har förklarat det hela med att bolaget har haft två invigningsfester, vinprovning och VIP-priser till vissa personer, dessutom var det lägre priser i början och slutet av säsongen.

Den förklaringen tror inte Skatteverket på. I beslutet om upptaxering framhålls att det handlar om en sommarrestaurang med cirka fem veckor öppet. Att då ha två invigningsfester och flera större bjudfester i så stor omfattning är osannolikt enligt Skatteverket.

Dessutom har verket läst annonser om invigningen och där stod inget om reducerade priser.

Att bolaget dessutom ska ha bjudit 1 000 personer de här kvällarna, tror inte heller verket på.

Bokföringen har stora allvarliga brister och det är stora inkomster som inte redovisats och som ägaren stoppat i egen ficka enligt Skatteverkets utredning.

Tilläggas kan att krögaren inte längre driver den aktuella restaurangen i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".