Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd beredskap mot fågelinfluensa

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 15.08

Sveriges skyddsnivå mot fågelinfluensa höjs från och med i morgon från nivå 1 till 2.  Höjningen är en försiktighetsåtgärd och görs efter att flera fall av aggressiv fågelinfluensa har konstaterats i Polen och Tyskland. Beslutet omfattar alla besättningar med fjäderfä.

Skyddsnivå 2 innebär att fjäderfä ska hållas inomhus samt att det blir förbjudet med utställningar med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap.

Ankor, gäss och strutsfåglar, hägnat fjädervilt samt hobbyflockar får vistas utomhus men ska hållas inhägnade. Fåglar som hålls utomhus måste ges foder och vatten under tak.

- Vi har inga rapporter om ökad dödlighet bland fåglar i Sverige. Men i Polen har några fall av fågelviruset H5N1 konstaterats nära Östersjökusten och detta gör att vi vill höja nivån som en förebyggande åtgärd, säger Jan Danielsson, veterinär på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa.

Under det sista kvartalet har prover från ett sextiotal döda fåglar och drygt 1000 levande vilda fåglar analyserats för fågelinfluensa på Statens veterinärmedicinska anstalt. Inte i något fall har den aggressiva typen av virus kunnat påvisas. Läget är dock svårbedömt och det kan inte uteslutas att det föreligger en ökad risk för smitta för svenska fjäderfän. Det är mycket viktigt att följa utvecklingen runt Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".