Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansökan om gasledningen klar

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 14.43

NordStream har i dag lämnat in sin ansökan om att få lägga gasledningen i den svenska ekonomiska zonen av Östersjön. Ansökan lämnades till den svenska regeringen.

Gasledningen ska dras från Ryssland till Tyskland och förse flera europeiska länder med gas.

Bolaget uppger att den tänkta svenska ledningssträckningen är fri från dumpad ammunition.

Nord Stream har samtidigt lämnat in en ansökan om tillstånd för en serviceplattform och en miljökonsekvensbeskrivning.

Nord Stream har också lämnat in en miljöredovisning som beskriver rörledningarnas eventuella miljöpåverkan.

Enligt tidsplanen vill företaqget börja lägga ut den första gasledningen under sommaren 2009 och vara klar 2010. Den första gasleverans beräknas ske under våren 2011.

Nord Stream har tagit emot yttranden från 29 svenska myndigheter, organisationer och privatpersoner, inom ramen för den internationella samrådssprocessen som påbörjades i november 2006.

Företaget säger sig ha analyserat alla frågor som uppmärksammats så som säkerhetsfrågor, konsekvenser för marin flora och fauna, ekonomiska effekter, konstruktionsmetoder och material, alternativa sträckningar och dumpad ammunition.

Efter många års förberedelser och undersökningar, anser Nord Stream att den föreslagna sträckningen i jämförelse med andra alternativ i Östersjön är den lämpligaste ur miljö-, teknisk- och ekonomisk synvinkel.

NordStreams gasledningar kommer inte att korsa naturskyddsområdena vid Hoburgsbank eller Norra Midsjöbanken, utan passerar på ett säkert avstånd.

Företaget säger sig ha gjort en noggrann utvärdering av alla intressen i områden sydöst om Gotland vad till exempel gäller naturskydd, sjöfart, befintliga telekomledningar och dumpade kemiska stridsmedel.

Resultaten av dessa studier kommer nu att diskuteras med svenska naturskyddsmyndigheter för att gemensamt uppnå den optimala placeringen av gasledningarna och undvika att störa viktiga naturområden.

Den slutliga gränsöverskridande miljökonsekvensbeskrivningen kommer att presenteras i april 2008.

Nord Stream-gasledningen kommer att vara cirka 1 220 kilometer lång, varav omkring 505 kilometer kommer att dras genom den svenska ekonomiska zonen.

Bolaget anser att dragningen genom Östersjön är det bästa alternativet vad gällde teknisk, miljömässighet och ekonomi.

Nord Stream AG är ett internationellt konsortium som bildades för planering, konstruktion och drift av den planerade gasledningen i Östersjön. Gazprom äger 51 procent av andelarna i konsortiet. BASF/Wintershall och E.ON Ruhrgas äger 24,5 procent vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".