Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya straff för de fem i amfetaminhärvan

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 08.42

Svea Hovrätt har på nytt prövat tingsrättens dom mot de män som i början av året köpte narkotika i Stockholm för att sälja det vidare på Gotland. Av de fem inblandade fastställdes fängelsestraffet för två, två fick sänkta straff och för en av de huvudmisstänkta förlängdes fängelsetiden.

Det var i januari i år som två av männen, 21 och 37 år gamla, köpte 150 gram amfetamin i Stockholm. Avsikten var att sälja narkotikan vidare till kunder på Gotland. De räknade med att ta ut ett högre pris för narkotikan på Gotland och därmed tjäna en slant.

Men utanför den lägenhet där narkotikan delades upp, passerade polisen. De fattade misstankar och slog till mot lägenheten.

Sammanlagt fem män greps, häktades och dömdes senare alla av Gotlands tingsrätt till fängelse i 1,4 till 6 och ett halvt års fängelse för narkotikabrott.

37-åringen som fick det längsta fängelsestraffet dömdes också för bland annat grov våldtäkt av en före detta flickvän.

Samtliga överklagade sina domar till hovrätten eftersom de ansåg att tingsrätten varit för sträng i sin bedömning.

Nu har hovrätten på nytt prövat målet. Och i stort sett håller hovrätten med tingsrätten.

För två av männen, 34 och 26 år gamla, fastställde hovrätten tingsrättens dom på vardera 1,8 års fängelse.

För 37-åringen, som förde narkotikan till Gotland, sänktes fängelsestraffet från sex och ett halvt år, till fem års fängelse.

Och för den andra 26-åringen sänktes straffet från ett och ett halvt år till ett år i fängelse eftersom han inte fysiskt hanterat narkotikan, men han anses ändå vara delaktiv i själva hanteringen. Han anses inte heller ha haft nåt eget vinstintresse i narkotikaaffären.

När det gäller den 21-åring som var med att köpa narkotikan i Stockholm och föra den till Gotland så skärpte hovrätten straffet, från ett år och fyra månader till ett år och sex månader.

Till skillnad från tingsrätten ansåg inte hovrätten att han stått i beroendställning till 37-åringen utan att han handlat helt på egen hand i narkotikaaffären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".