Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skummande grönt dricksvatten

Publicerat söndag 18 maj 2003 kl 13.42
Grönt skummande dricksvatten drabbade en fastighetsägare i Visby i lördagskväll. Orsaken var att ägaren till grannfastigheten, den gamla senapsfabriken, hade låtit ättikssprit rinna ut i ett dike.
Ägaren till fabriken höll i lördagskväll på att tömma en stor tank på ättikssprit när han lämnade ett rör kvar som stod och sakta rann ut i ett dike. Det handlade om 12-procentig ättikssprit och han är själv förvånad att det kunde få sådana effekter. - Det här är djupt beklagligt, säger ägaren Sivert Sundell till Radio Gotland, som själv bor på området. Orsaken till att ättiksspriten kan få sådana effekter när det rinner ut i grundvatten är Gotlands speciella bergart, förklarar sektionschefen för miljöskydd på kommunens miljö och hälsoskyddskontor Emelie Vejlens. - Genom att berggrunden ibland ser ut som vid Lummelunda grottorna så bildas hålor och bassänger, och om ättiksspriten kommit ner i en sådan bassäng kan den bli oerhört koncentrerad, säger Emelie Vejlens. Än så länge har bara en enda fastighetsägare drabbats, men övriga boende i området på Öster i Visby har varnats. Nu blir det polisens sak att utreda det misstänkta miljöbrottet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".