Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Svea hovrätt

Mildare domar för Bingebyknivdåd

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 12.55
Polisavspärrning. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Hovrätten mildrar domarna mot de tre unga män som åtalades för det uppmärksammade knivdådet på Bingebyområdet i Visby i somras.

Gotlands tingsrätt dömde de tre till skyddstillsyn och fängelse i två månader. Åklagaren tyckte att domarna var för milda och överklagade till hovrätten.

Men hovrätten anser att det är svårt att avgöra vem av de tre som höll i kniven - och då kan inte någon av dem dömas till ansvar för knivhuggen.

Två av de inblandade döms för grov misshandel och skall göra samhällstjänst i 140 timmar. Den tredje frias helt från ansvar i knivdådet, men alla tre ska ha skyddstillsyn.

I hovrättens dom står att det är olyckligt för den knivhuggne att det inte går att få klarhet i vad som hänt.

Men ”utredningen är inte av den styrka som krävs för att åklagarens bevisbörda ska vara uppfylld”, anser hovrätten.

Att de tre unga männen kom på samma moped och attackerade den man som gick på gångbanan har ingen av dem förnekat.

Två av dem erkände att de sparkade och slog honom när han väl låg på marken. Det är den misshandeln de döms för.

Men de knivhugg som skar av kroppspulsådern och nästan tog hans liv döms alltså ingen av de tre för.

Tingsrätten ansåg att de tre killarna solidariskt skulle betala skadestånd till den knivhuggne. Tillsammans 124 400 kronor.
Den knivhuggne ville att hovrätten skulle plussa på ytterligare 50 000 för ”kränkning”. Hovrätten gör tvärtom och sänker skadeståndet till totalt 18 400. Det är bara de två som erkänt misshandeln som skall dela på den notan.

Hovrätten summerar att det i och för sig är möjligt att döma någon som ansvarig, även om det inte går att utreda vem som utdelat knivhuggen. Men det kräver att den personen på något ”verksamt sätt bidragit till gärningen”.

Två av de åtalade har hävdat att de fick kännedom om att det fanns en kniv hos den tredje först efter attacken.
Den som erkänt att han tog kniven med sig ”ut på stan” hävdar att han tidigare på kvällen hade lämnat över den till en av de andra och inte hade den vid angreppet.

Sammantaget anser hovrätten att det inte går att bortse från möjligheten att de två som inte hade kniven, var omedvetna om att en kniv kunde komma att användas.

Därmed är det uteslutet, som hovrätten ser det, att de skall anses ha bidragit på så sätt att de skall ses som ansvariga medgärningsmän eller ens som medhjälpare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".